Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2016, 15:16
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Číňania objavili najhlbší podmorský závrt na svete. Vošiel by sa doň takmer celý mrakodrap Chrysler Building

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA MORE
Uložiť Uložené

Závrt v Juhočínskom mori prekonal hĺbkou ten pri Bahamách.

Juhočínske more sa už niekoľko rokov považuje za stredobod konfliktu medzi viacerými krajinami nárokujúcimi si na jeho oblasti, ale v tejto chvíli sa nejdeme zaoberať politikou. Čínski výskumníci totiž pred pár dňami narazili v jednej z jeho častí na závrt, ktorý sa podľa všetkého stal najhlbším podmorským závrtom, čo je vlastne depresia na reliéfe Zeme v podobe jamy hlbokej od niekoľko metrov po niekoľko stoviek metrov, dosiaľ objaveným na našej planéte. Jeho predchodcom bol Dean’s Blue Hole pri Bahamách s hĺbkou 202 metrov, avšak juhočínsky závrt, ktorý inak dostal pomenovanie Dragon Hole, je hlboký až 300,89 metrov a široký od 130 metrov na hladine po 36 metrov na svojom konci. V praxi by to znamenalo, že by sa doň vošiel takmer celý newyorský mrakodrap Chrysler Building dosahujúci výšku 319 metrov. 

Výskum tohto zaujímavého prírodného miesta pritom prebiehal už od minulého leta, ale s informáciami o ňom prišli čínski výskumníci až teraz. Na zmapovanie závrtu využili nielen potápačov, ale aj podmorské roboty a sonary, vďaka čomu najskôr zistili hĺbku a potom doň mohli zoslať aj ľudí. Okrem toho narazili vo vnútri závrtu aj na približne 20 rozličných morských živočíchov a keby si sa naň chcel prísť pozrieť aj osobne, potom sa priprav na výlet neďaleko Paracelských ostrovov.  


Domov
Zdieľať
Diskusia