Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2016, 21:33
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák Oskar Almássy

Svet DCEU: Čo znamenali snové sekvencie z BvS a ako Warner naloží s ďalšími komiksovkami a originálnymi filmami?

FILMY A SERIÁLY DC DC KOMIKSOVKY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

V novom diele Čriepkov zo sveta DC sa vydáme na menšiu analýzu Batman v Superman a taktiež si niečo povieme o dôležitom rozhodnutí Warneru.

Konečne ste sa dočkali. Po dvoch Čriepkoch zo sveta Marvelu (tutu) sme sa dokopali k tomu napísať vám aj niečo zo Sveta DC, hoci toho bude pomenej a budeme sa venovať i Batman v Superman. Na hodnotenie snímky a ďalšiu analýzu jej kvalít sa tentokrát vykašleme, nakoniec, spravili sme to už dvakrát. Dnes si povieme, čo znamenali jednotlivé scény, ktoré niektorým divákom nemusia dávať zmysel a pozrieme sa na budúcnosť DCEU, ako i na Warner Bros. ako štúdio. Zdá sa, že po minulom a tomto roku už definitívne prehodnotili svoj pracovný plán a výrazne zmenia svoj štýl. Najprv však k BvS.
 

Je tu mnoho scén, hádaniek a nezodpovedaných nejasností sprevádzajúcich nás po celú tú dva a pol hodinovú stopáž. Vopred upozorňujem, že komiksy načítané nemám, videl som však dosť animákov a čo to som po premiére aj pogooglil. V prípade, že niečo nebude sedieť, budem rád, ak sa vyjadríte v komentároch a spoločnou diskusiou prídeme na oveľa viac riešení. Rovnako ako pri MCU, aj tu totiž platí, že hoci sa vám niečo zdá očividné a jednoduché na pochopenie, iní to môžu vnímať inak. Prvá polovica tohto článku bude práve pre tú druhú skupinu. Na článok o rôznych teóriách a hlbšej analýze si budete musieť počkať trochu dlhšie.

Svet DCEU: Čo znamenali snové sekvencie z BvS a ako Warner naloží s ďalšími komiksovkami a originálnymi filmami?
Zdroj: DC Comics

Najprv by sme asi mali začať dream sequences, teda snovými sekvenciami (scénami). Dostaneme sa k cestovaniu časom a alternatívnej budúcnosti. Sami dobre viete, aká záludná a náročná na pochopenie, tobôž vysvetlenie, je táto problematika. Začneme asi s tým, že snové sekvencie vlastne nemusia byť vôbec sny ani vízie. Môže ísť skôr o útržky budúcnosti. Budúcnosti, ktorú v DCEU vlastne nikdy neuvidíme sfilmovanú. Doba, v ktorej bol svet už po apokalypse, pravdepodobne spôsobenej Darkseidom je na začiatku filmu reálna. Je to budúcnosť, ktorá sa však prepíše v momente, kedy sa Bruce „prebúdza“ a vidí neznámu bytosť s nasledovnou správou:

Odporúčané
Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI Johnny Depp ako Daredevil a Megan Fox ako Catwoman. Takto by vyzerali hollywoodske hviezdy v komiksových filmoch podľa AI 24. januára 2024, 9:30

Bruce! Listen to me right now! It’s Lois! Lois Lane! She’s the key! Am I too soon!? I'm too soon! You were right about him! You were always right about him! Fear him! Fear him and find us. You have to come find us, Bruce!

Anglicky zdatnejším jedincom už došlo, že Flash hovoril o Supermanovi a o tom, že prežitie Lois je kľúčom k tomu, aby Mužovi z ocele nepreplo. Nakoniec, aj v jednej zo sekvencií Superman viní Batmana za to, že mu "ju" zobral.

Logo Darkseida a jeho služobníci

Svet DCEU: Čo znamenali snové sekvencie z BvS a ako Warner naloží s ďalšími komiksovkami a originálnymi filmami?
Zdroj: Warner Bros.
Svet DCEU: Čo znamenali snové sekvencie z BvS a ako Warner naloží s ďalšími komiksovkami a originálnymi filmami?

Zatiaľ čo MCU preberá komiksové pozadie či dejové zápletky a výrazne ich mení/konvertuje na vlastný príbeh, zdá sa, že DCEU sa bude viac držať samotných komiksov, čo je možno dobre, možno nie, to posúdime o pár rokov. Veľmi vám dnes pomôže, ak ste videli animák Flashpoint Paradox od Jaya Olivu, autora tohto počinu i niekoľkých ďalších, ako napríklad dvoch častí The Dark Knight Returns. Sám Oliva priznal podobnosti BvS práve s Flashpointom, ktorý sa vydal do minulosti a zmenil tým veľa vecí. Teória je taká, že Flash prišiel z budúcnosti, akú vidíme v Bruceovom „sne“. Akonáhle však prišiel do súčasnosti a predal Bruceovi správu, z tejto budúcnosti vytvoril budúcnosť alternatívnu a postaral sa o to, aby sa formovala celkom inak. Je možné, že Snyder plánuje niečo podobnéé ako Singer u X-Men. Tam nám Singer tvrdil, že hoci zmenil minulosť, neznamená to, že teraz pôjdu úplne odlišnou cestou. Prirovnáva to k toku rieky. Môžete ju odkloniť, a teda zmeniť minulosť, no nemôžete ju celú preniesť či odrazu utnúť a ísť úplne iným smerom. Niečo sa zmení a niečo bude rovnaké ako v pôvodnej X-Men trilógii. Podobne to bude asi aj s DCEU. Batman dostal varovanie, že mal o Supermanovi pravdu a v budúcnosti naozaj spôsobí ľudstvu nešťastie a že práve Louis je kľúčom k jeho zlomeniu. Tu na chvíľu odbočíme k Martha scéne.

Odporúčané
Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom Najočakávanejšie komiksové a sci-fi filmy 2024: Joker s Lady Gagou, akčnejšie pokračovanie Duny aj Deadpool 3 s Wolverinom 11. decembra 2023, 16:30

Niektorí z nás vedia, aký bol jej pravý význam (nič to ale nemení na jej doslova úbohej kompozícii a scenári), a teda, že si Bruce spomenul na tieto vízie, kedy je Superman ničiteľom ľudstva. V momente, keď ho chcel zabiť, si uvedomil, že nie je až taký netvor, ako si myslel, no môže sa ním stať. Stačí, ak zažije niečo naozaj srdcervúce, ako napríklad smrť matky (Marthy) či Lois. Tá bola v bezpečí, takže sa Bruce obával toho, čo sa s Clarkom stane, ak mu zabijú matku. Aj preto bol taký neoblomný a naozaj presvedčivo tvrdil, že Martha dnes nezomrie. Záchrana Clarkovej matky bola pre Brucea mimoriadne dôležitá a ak si všetko vykladáme správne, niekedy v budúcnosti (tej alternatívnej, z ktorej prišiel Flash a ktorá už neexistuje) umrela buď Clarkova matka, jeho láska, alebo rovno obidve, čo ho zlomilo. Buď za tým stojí nejaký záporák, priamo Darkseid využívajći Supermana, alebo sa Man of Steel jednoducho utrhol z reťaze. To sa už možno nedozvieme, keďže, ako vysvetľujem vyššie, v DCEU nás čaká iná budúcnosť

Vďaka tomuto videu by ste vízie a alternatívnu budúcnosť ako-tak mali pochopiť

Teraz už však k budúcnosti filmov a DCEU ako takého. Najbližšie nás čaká Wonder Woman. Sólovka sa práve natáča v réžii Petty Jankins. Tá by mala doručiť požadovanú kvalitu. Keď sa nad tým zamyslíte, už oznámené DC filmy budú točiť naozaj skúsení a talentovaní režiséri. James Wan pripravuje Aquamana, Ben Affleck Batmana, Jankins zase Wonder Woman, Flasha píšu Chris Miller a Phil Lord, nehovoriac o blížiacom sa Suicide Squad od Davida Ayera s možným sequelom.

Čo sa týka obsadenia budúcich projektov, hovoriť môžeme o Justice League, keďže ostatné projekty od našich posledných článkov veľa neprezradili. K Justice League sa pripojil J. K. Simmons čoby komisár Gordon a Willem Defoe v neznámej, avšak údajne kladnej role, takže môžeme hovoriť o talentovanom obsadení. O Green Lanteroch sa zatiaľ nič nevie. Dlhé roky sa vedú špekulácie o tom, kto ich bude hrať a koľko ich vlastne bude, no internet príde vždy s inou informáciou, takže vás predčasne nebudeme miasť. Je však potvrdené, že v prvej časti Justice League sa neobjaví. Novinkou je, že režisér Flasha opustil svoju stoličku, keďže sa so štúdiom alebo scenáristami nezhodol na tom, ako má snímka vyzerať. Nič nové o projektoch nie je známe. Väčšine z nich len vzniká scenár, rovnako ako Shazamovi, kde uvidíme Dwayna Johnsona čoby Black Adama.

Svet DCEU: Čo znamenali snové sekvencie z BvS a ako Warner naloží s ďalšími komiksovkami a originálnymi filmami?

Najdôležitejšie z dnešného článku je fakt, že Warneru už došla trpezlivosť. Sú azda najprijateľnejším riešením pre začínajúcich nádejných režisérov, low budgetovky či originálny filmy. To oni zásobovali kiná odvážnymi či len originálnymi projektami. Samozejme, robia to aj ostatné štúdiá, no Warner je týmto veľmi známe. Minulý rok však doslova padli na hubu. Prepadáky ako Pan, In the Heart of the Sea, Jupiter Ascending a ďalšie spôsobili, že rok 2015 bol pre štúdio mimoriadne náročný a doslova zlý. Ani jeden svoj film nedostali cez hranicu pol miliardy dolárov zarobených v kinách, čo je dnes už bežná prax. Nie je to však len posledným rokom. Warner tápe už dlho, a tak sa podľa všetkoho rozhodlo zmeniť svoj plán premiér a celkovú koncepciu produkovania filmov. Jednak ich bude v budúcich rokoch menej a jednak dajú režisérom menej kreatívnej kontroly, respektíve stavia na osvedčené série, pokračovania a tvorcov. Taký Nolan, Eastwood či Affleck majú isté miesto a budú točiť ďalej, no je celkom možné, že snímky ako Midnight Special, Creed a ďalšie budeme vídať pomenej, ak vôbec.

Odporúčané
KVÍZ: Poznáš skutočné mená superhrdinov? Každý vie, že Batman sa volá Bruce Wayne, ale ako sa volá Aquaman? KVÍZ: Poznáš skutočné mená superhrdinov? Každý vie, že Batman sa volá Bruce Wayne, ale ako sa volá Aquaman? 25. februára 2023, 11:00

Warner chce skôr prejsť na štýl Disney. Tí vlastnia Pixar, Star Wars, Marvel a k tomu všetkému plánujú viac než desať hraných remakov svojich kultových rozprávok. Maleficent, Popoluška či nedávna Kniha dužngle boli veľkým úspechom, pričom dokopy zarobili vyše 2 miliárd. DC bude teda tlačiť na trilógie ako Fantastic Beasts, svet Lego filmov či komiksové filmy. Rád by som napísal niečo obšírnejšie aj k tejto téme, no učiním tak až nabudúce. Seriálová produkcia a dramaturgia Hollywoodu budujúca connected cinematic universes alebo jednoducho nové franchises je naozaj horúcou témou, na ktorú treba upozorniť. Veríme, že ste si z dnešného článku niečo odniesli. Keďže sme veľmi neriešili budúce projekty DCEU, klikajte do tohto vlákna, kde sa dozviete všetko potrebné.

Domov
Zdieľať
Diskusia