Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2016, 18:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ich samotné obsadenie do filmu je predzvesťou úspechu.

Herci a herečky boli odjakživa hlavným lákadlom veľkých filmov. Už od známych mien na čiernobielom plátne, po dnešných obľúbencov či serioźnejších hercov s obrovským talentom. Na niektorých z nás zaberá viac talent, na iných známa či obľúbená tvár. Niektorí začínajú mladí, niektorých zlanári Hollywood až v strednom veku. Niektorí hrajú v malých filmoch, iní len v blockbusteroch, no a sú tu aj takí, ktorí si sami vyberajú, v čom hrať budú a čo odmietnu, pričom majú právo podieľať sa aj na scenári či výslednom vizuáli projektu. Dnes sa pozrieme na desiatku hercov, ktorí svojimi filmami zarobili štúdiám najviac peňazí. Po mene herca bude nasledovať počet jeho filmov, suma zarobená v USA, v ktorých účinkoval a na záver priemer na jeden film.

10. Michael Caine - (57), 3 miliardy a 286 miliónov dolárov a priemer 57,7 milióna dolárov na film

Chceli sme začať s vetou, že ide o veľkého miláčika publika, rýchlo nám však doplo, že to je prípad všetkých zúčastnených. Na 10. priečke sa nachádza predposledný Alfred, jeden z dvorných hercov Chrisa Nolana, ktorý natočil už takmer 60 filmov. Najúspešnejším sa stal v 21. storočí, kedy účinkoval najmä v Nolanových veľkofilmoch, Now You See Me, Children of Men, Youth či Kingsmanovi. Jeho najúspešnejím počinom je Dark Knight a celá tá trilógia vôbec. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Warner Bros.

9. Gary Oldman - (38), 3 miliardy a 290 miliónov dolárov, 86,6 milióna dolárov na film

Nevieme sa zbaviť pocitu, že Gary Oldman je podceňovaný herec. Svoj talent a zapálenie pre rolu dokázal preniesť na plátna už mnohokrát, no málokedy sa mu dostane zaslúženej pocty. My sme si pre vás pripravili aj rebríček jeho 10 najlepších filmov, takže ak sa o tohto pána zaujímate viac, klikajte sem. Podstatné pre štúdiá je, že jeho angažovaním neurobia nikdy chybu, nech ide o akýkoľvek žáner. Rovnako ako v prípade Michaela Caina, aj Oldmanov najúspešnejší počin bol The Dark Knight. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Warner Bros.

8. Johnny Depp - (44), 3 miliardy a 291 miliónov dolárov, 74, 8 milióna dolárov na film

Ženy by chceli byť s ním, muži zase ním. Päťdesiatnik, ktorý vyzerá lepšie, než mnoho z nás, síce posledné roky takmer výhradne tápe a kvôli tučnej odmene sa podpíše pod hocijaký film asi aj predtým, než si prečíta scenár, publikum ho však stále miluje a po ďalších Pirátoch karibiku sa jeho sláva zase raz zablyští na ďalších pár rokov. Už vo svojich prvých projektov dával verejnosti na známosť, že s ním bude treba počítať na celé dekády dopredu a my veríme, že v nasledujúcich rokoch sa vráti do top formy. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Disney

7. Robert Downey Jr. - (52), 3 miliardy a 539 miliónov dolárov, 68,1 milióna dolárov na film

Tu snáď nie je potreba vysvetľovať, prečo je Downey úspešný a vyhľadávaný. Znova nakopol Sherlocka, postaral sa o úspech MCU a okrem toho si zahral v niekoľkých vynikajúcich filmoch. Síce už má peňazí dosť a po Avengers 3 by sa nikdy nemusel postaviť pred kameru, pravdepodobne sa s ním na plátnach ešte budeme stretávať, snáď aj v obleku Iron Mana. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Disney

6. Tom Cruise - (36), 3 miliardy a 587 miliónov dolárov, 99,6 milióna dolárov na film

Tom nie je oscarový herec, no takmer vždy podá solídny výkon. Je obľúbený aj kvôli tomu, že si robí väčšinu kaskadérskych kúskov a snaží sa upísať filmom až po tom, čo si je istý, že sa obecenstvu budú páčiť. Za posledné roky pritom doniesol do kín výhradne blockbustery či podarené akčné špionážne filmy. Edge of Tomorrow, Mission: Impossible, Jack Reacher či Oblivion. Až na Oblivion sa dočkáme sequelov ku každému z nich, nehovoriac o tom, že si Cruise zahrá aj v reštartovanej Múmii. Tom Je veľká hviezda a každý producent s ním chce byť kamarát. Jeden z najväčších sympaťákov Hollywoodu aj napriek tomu, čo pred pár rokmi vyviedol v telke. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Warner Bros.

5. Eddie Murphy - (38), 3 miliardy a 810 miliónov dolárov, 100,3 milióna dolárov na film

Azda najväčšie prekvapenie rebríčka aj pre nás samotných. Eddie Murphy neprišiel s kasovým trhákom do kín už dobré dve desaťročia. Posledných 10 rokov mnoho ovocia neprinieslo a nebyť Heist Tower či podarených Tisíc slov, asi by sme ani nevedeli, že niečo natočil. Žije najmä z rodinných komédií a zašlej slávy, ako i z dabingových úloh v animákoch. Nakoniec, to on prepožičal hlas Oslíkovi v Shrekovi. Posledné dva či tri roky čaká na najlepší možný scenár pre Policajta z Beverly Hills 4, ktorého odmieta urobiť, pokým mu naozaj neprinesú kvalitný dej. Vďaka Eddie, máš to u nás. Aj tak sa nám ale tá 5. priečka akosi nezdá. Bohvie, na akom mieste by sa nachádzal bez zarátania hlasu v Shrekovi. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Paramount

4. Tom Hanks - (44), 4 miliardy a 337 miliónov dolárov, 98,6 milióna dolárov na film

Že ste tu Hanksa nečakali? Mal úžasné filmy, rovnako ako Russell Crowe či Leonardo DiCaprio, no tých dvoch by ste tu tiež hľadali len márne. Crowe sa nedostal ani do TOP 50, zatiaľ čo DiCaprio je na 39. pozícii aj skrz fakt, že veľa filmov naozaj vzhľadom na svoj vek nenatočil. Hanks je ale iný prípad. Na rozdiel od Crowea či DeNira s Al Pacinom, totiž na staré kolená nestratil dych a stále točí perfektné drámy. V rozmedzí 13 rokov natočil hneď niekoľko nezabudnuteľných celovečerákov, z ktorých mnohé sa nezmazateľne zapísali do dejín kinematografie. Taktiež je súčasťou franchise (hlas Woodyho v Toy Story), čo je kľúčové pre každého herca v tomto rebríčku. Nakoniec, aj Stellan Skarsgard či Anthony Daniels obsadili 13., respektíve 14. miesto, za čo vďačia MCU, respektíve Star Warsu.

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Paramount

3. Morgan Freeman - (59), 4 miliardy a 378 miliónov dolárov, 74,2 milióna na film

Morgan Freeman si 3. mieste vybojoval vďaka svojej bohatej filmografii, mnohým vedľajším rolám, účasti na geniálnych snímkach a taktiež vďaka trilógii The Dark Knight. Ako vidíte, Nolan sem dostal vďaka Batmanovi hneď troch hercov. Freeman rozhodne nepoľavuje a v budúcnosti sa s ním na plátne budeme stretávať, pravdepodobne už tú 5. miliardu ale nedokope. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Sony/Columbia

2. Samuel L. Jackson (68), 4 miliardy a 646 miliónov dolárov, 68,3 milióna na film

Pravdepodobne ste jeho účasť v dnešnom článku aj čakali. Okrem mnohých zárezov v MCU rád spolupracuje s tými najlepšími režisérmi Hollywoodu a počas tých niekoľko desiatok rokov nás obšťastnil s viacerými kultovými filmami. Aj napriek svojmu vysokému veku však stále nepoľavuje. Má síce 67 rokov, no už teraz vieme o cca ďalších 10 projektoch, ktoré má naplánované. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Disney

1. Harrison Ford (41), 4 miliardy a 871 miliónov dolárov, 118,8 milióna dolárov na film

Najúspešnejší herec má zároveň najväčší priemer zárobkov na jeden film, pričom ich z top 10 natočili menej len Gary Oldman, Tom Cruise a Eddie Murphy. Harrison je skvelý herec a neuveriteľne veľký sympaták, čoho si boli Spielberg s Lucasom a Scottom vedomí, a tak ho obsadili do troch ikonických rol nielen pre kinematografiu. Han Solo, Indiana Jones a Rick Deckard. Pokračovanie príbehu Han Sola do kín priniesol minulý rok, piateho Indiana Jonesa uvidíme v roku 2019, no a ako Rick Deckard sa pod režijným dohľadom Denisa Villeneuva (Sicario, Prisoners, Enemy) ukáže po boku Ryana Goslinga už budúcu jeseň. Celkom možno to Harrison dotiahne aj na 6 miliárd. 

10 hercov a herečiek, ktorých filmy zarobili štúdiám najviac peňazí
Zdroj: Disney

Ak ste pri čítaní mien viac rozmýšľali o ich rolách celkovo, doplo vám, že okrem veľkého počtu projektov, kasových trhákov či naozaj úžasných počinov veľa zavážil aj fakt, či sú alebo boli súčasťou nejakej ságy. Ak ste na to neprišli, už vám môžeme prezradiť, že súčasťou nejakého franchise, ságy či trilógie boli všetci herci v zozname. A takisto to platí aj pre druhú desiatku. Do prvej dvadsiatky sa pritom dostala jediná žena - Cameron Diaz. V prípade záujmu sa nabudúce pozrieme aj na najúspešnejších režisérov. Celý rebríček nájdete tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia