Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2016, 13:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Farmári zabili viac než 350-kilového a 4 a pol metra dlhého aligátora pár metrov od ich statku

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Keď vám kravy požiera 360-kilový aligátor, v USA ho jednoducho zastrelíte.

Keď už si myslíme, že žiadny ďalší úlovok nás nemôže prekvapiť, o slovo sa pýtajú Američania. Lee Lightsey, vlastník Outwest Farms v Okeechobee (Florida) si všimol, že niečo nie je v poriadku s jeho stádom kráv. Nebol si istý, či ide o nového predátora alebo niečo iné, no pravda na seba dlho čakať nenechala. V sobotu 2. apríla sa Leemu a lovcovi menom Blake Godwin zjavil aligátor, akého mali možnosť vidieť tak maximálne vo filmoch. Bol obrovský a okamžite im bolo jasné, kam miznú Leeove kravy. Keď sa k nim priblížil na cca 6 metrov, neváhali a zastrelili ho. Bol taký masívny, že na jeho vytiahnutie z močiarov potrebovali traktor. Pomocou neho ho aj držali vo vzduchu, kde sa s ním fotili. Takýto úlovok máte šancu získať asi len raz za život. 

Farmári zabili viac než 350-kilového a 4 a pol metra dlhého aligátora pár metrov od ich statku
Zdroj: Blake Godwin


Zviera malo mať cez 360 kilogramov a malo byť dlhé viac ako 4 a pol metra. Majitelia farmy s ním plánujú chodiť po výstavách, akonáhle ho vypchajú. Jeho mäso (a že z neho bude nejeden guľáš) venujú charite. Jeho koža by teda mala ostať nedotknutá a nemala by sa použiť na výrobu topánok, ako by si niektorí mohli myslieť. Teraz je otázne, či bolo nutné zviera zabiť. Možno sa dalo len odchytiť a previezť do zoo, prípadne by kompetentní prišli s iným riešením. Opravte ma, ak sa mýlim, no v niektorých štátoch USA je povolené zabíjať predátorov v prípade, že ohrozujú bezpečnosť ľudí alebo ich statku. Nakoniec, štáty ako Florida, Georgia, Alabama, Arkansas, Mississippi, Louisiana, Južná Karolína či Texas majú vlastné spoločnosti lovcov krokodílov. Ich prácu ste párkrát mohi vidieť aj na kanáli Discovery. V niektorých oblastiach USA sa vyskytujú úplne bežne, častokrát sa zatúlajú aj k obydliam ľudí a nemajú problém plávať vo vašom bazéne. Domnieva sa, že v oblasti sa ďalší takýto „obor“ nenachádza. Takéto veľké aligátory (ale aj menšie) si totiž vytvárajú teritórium, kde operujú samé. Čím väčší aligátor, tým väčšie teritórium. 


Godwin pre Fox 13: „V močarisku sme našli pozostatky jednej z kráv. Veríme, že ich zabíjal v momente, kedy sa chodili napiť.“ Godwin chytá predátorov už 18 rokov. Jeho najväčším úlovkom doteraz bol taktiež aligátor, akurát o pár desiatok centimetrov kratší než tento. 

Keď sa na tie fotky pozeráme, sme vlastne radi, že žijeme na Slovensku a s takýmito zvieratami sa nestýkame. Vidieť toto na záhrade... Ak by ste si mysleli, že ide o svetový rekord, tak sa mýlite. Najväčší aligátor, aký bol kedy chytený, vážil cez 460 kilogramov a bol o pár centimetrov dlhší.

Domov
Zdieľať
Diskusia