Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2016, 13:31
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Captain America: Civil War - veľkolepá komiksovka či psychologický thriller a najlepší film Marvelu?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Aký dlhý bude film, koľko postáv uvidíme, čo to bude znamenať pre MCU a aký tón bratia Russovci nasadia?

O Captain America: Civil War sme si vo veľkom písali naposledy ešte minulý rok. Nasledoval prvý trailer, skvelý super bowl spot, pár obrázkov a odrobinky informácií. V posledných dňoch sa o snímke však nakopilo množstvo nových detailov, takže sa do nich okamžite pustime. 

Najprv si ešte povieme, čo vlastne môžeme od druhého celovečeráku bratov Russovcov v MCU vlastne očakávať. Winter Soldiera opísali ako politický thriller, v skutočnosti sme dostali veľkolepý blockbuster s politickou premisou v pozadí, bez bohov, avšak so skvelým superhrdinom. Pravdepodobne najlepší film MCU odkryl filmový potencial Captaina Americu a komiksových príbehov ako takých, samozrejme, musia sa o ne postarať dostatočne kvalitní tvorcovia, akými azda bratia Russovci sú. Aj preto dostali na starosť Civil War a následne dvojdielych Avengers: Infinity War, inými slovami, najdôležitejšie filmy MCU od uvedenia Iron Mana. Civil War je opisované ako psychologický thriller (čím aj bude, akurát zďaleka nie takým úzkostlivým a napínavým) s množstvom akcie, skvelých dialógov, veľkým množstvom postáv, rozporuplným záverom, ktorý ma otriasť celým MCU (môžeme teda očakávať smrť niektorej z postáv, možno aj smrť viacerých protagonistov). V každom prípade, ak aj niekto umrie, je celkom možné, že sa spomedzi mŕtvych vráti kvôli Infinity War, kde bude dokopy 68 postáv! To potvrdili aj bratia Russovci, netreba však čakať, že sa dočkáme 40 Avengerov, väčšina postáv bude len vedľajšia. Aj tak ale môžeme čakať skutočne nabité obsadenie. Späť však k Civil War. 

Captain America: Civil War - veľkolepá komiksovka či psychologický thriller a najlepší film Marvelu?

Nebude to Avengers 2.5, nebude to Winter ani Winter Soldier 2, bude to Civil War, no stále to bude komiksový film od Marvelu, aj keď sa dočkáme menej humoru. Starať sa oň bude hlavne Ant-Man a Spidey, keďže nebudú v ústredí konfliktu od začiatku a nemajú také vzťahy s ostatnými Avengermi. Časom sa na plátno ale dostanú a všetky postavy sa aj medzi sebou zoznámia. Ak ste fanúšikmi Winter Soldiera kvôli tomu, že sa drží pri zemi v rámci superhrdinského prostredia a taktiež kvôli pästným súbojom, asi vás poteši správa, že sa o bojové sekvencie postarajú rovnakí ľudia, ako tomu bolo naposledy. Uvidíme aj pár scén s Capom a Black Widow, ktorí sú podľa Evansových slov ako brat a sestra. Na premiéru sa teší aj Anthony Mackie, ktorý o tom, že je Avengerom, nevedel, až kým v kine neuvidel Age of Ultron (tomu sa ale verí ťažko). Nevedel, akú scénu natáča, keď prilietal k Visionovi, Scarlet Witch a War Machineovi. Russovci berú Civil War naozaj vážne, brali si príklad aj zo Se7en, Godfathera či Farga, rovnako ako si brali príklad z mnohých kriminálok a politických thrillerov v prípade Winter Soldiera. Samozrejme, pre istotu upozornili, že nehovorili o rovnakej kvalite (kiežby).

Captain America: Civil War - veľkolepá komiksovka či psychologický thriller a najlepší film Marvelu?

Pár detailov:

  • Scéna na letisku je súčasťou 15 minút dlhej sekvencie. Tá bola celá natočená IMAX kamerami a ponúkne množstvo akcie
  • Dĺžka stopáže podľa posledných informácií činí 2 hodiny a 26 minút, čo by z Civil War robilo najdlhši MCU film
  • Režiséri sa so scenáristami venovali scenáru rok a pol
  • Postavy nebudú mať neobmedzené množstvo síl. Taký Vision či Scarlet Witch tvrdo narazia na svoje hranice
  • Film otvárajú Scarlet Witch a Black Widow na misii, ktorá to všetko spustí
  • Tonyho motivácia je najemotívnejšia zo všetkých postáv, Cap jedná na základe názorov a psychologického rozpoloženia
  • Bude to príbeh Captaina Americu, scenáristi sa snažili dostať Capovi pod kožu
  • Od udalostí Ant-Mana a Age of Ultron prešiel už rok. Ak nie je scenáristom povedané inak, čas vo filmoch sa rovná reálnemu času
  • Môžeme sa tešiť na Buckyho vyrovnávanie sa s tým, čo vykonal ako Winter Soldier
  • Noví Avengeri sú viac založení na taktike a schopnsotiach, než božskej sile
  • Príbeh sa odohráva vo viacerých krajinách sveta, než akýkoľvek iný MCU projekt doteraz
  • Všetky postavy dostali ku kostýmom a schopnostiam akési upgrady
  • Cap na začiatku snímky Buckyho stále ešte len hľadá
  • Postavy Daniehla Bruhla (Baron Zemo) a Martina Freemana (Everett Ross) budú mať dôležitú rolu, no budú oveľa dôležitejšie pre budúce projekty MCU
  • Tony je už na dôchodku. Z neho ho vytiahne len veľmi dôležitá udalosť

T’Challa je stratég a génius, rovnako ako v komiksoch. Kraľuje Wakande, africkej krajine. Svetu je viac než známa, no keďže sa dej neodohráva v nej, Black Panther nebude mať kráľovské slovo všade vo svete. Na rozdiel od ostatných superhrdinov, jeho ľud ho berie skôr ako bojovníka. Je to ich tradícia a ľud už očakáva, že za nich bude niekto takto bojovať. Nepôjde o origin story. Do tohto príbehu bude vhodený, a to skôr ako politik. 

Mali by sme uvidieť Iron Mana (Robert Downey Jr.), Captaina Americu (Chris Evans), Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeya (Jeremy Renner), War Machine (Don Cheadle), Falcona (Anthony Mackie), Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Spider-Mana (Tom Holland), Black Panthera (Chadwick Boseman), Visiona (Paul Bettany), Buckyho/Winter Soldiera (Sebastian Stan), Ant-Mana (Paul Rudd), Sharon Carter/Agentku 13 (krásna Emily VanCamp) a zo záporákov uvidíme Barona Helmut Zema (Daniel Brühl), Crossbonesa (Frank Grillo) a generála Thaddeusa “Thunderbolt” Rossa (William Hurt), v komiksoch neskôr známeho aj ako Red Hulka. V nepotvrdenej úlohe sa predstaví Martin Freeman. Špekuluje sa o politickej postave, čiže niečo na spôsob Roberta Redforda vo Winter Soldierovi. Malo by ísť oEverett K. Rossa, experta z hľadiska problematiky krajiny Wakanda (domov Black Panthera), ktorá svoju dôležitú úlohu ešte len zopakuje (už chápete, prečo nesie film označenie Avengers 2.5?). Viac o zložení tímov potom tu. 

Captain America: Civil War - veľkolepá komiksovka či psychologický thriller a najlepší film Marvelu?

Režírujú Joe a Anthony Russo, o hercoch sme si už napísali dosť, no a produkčne snímku zastrešil okrem hlavných producentov MCU aj Kevin Feige. O scenár sa postarali Christopher Markus a Stephen McFeely (The First Avenger, The Winter Soldier a dvojsága Infinity War), kameru zastrešil dvorný človek Blomkampa, Trent Opaloch (Elysium, District 9, The Winter Soldier), no a o hudobnú kompozíciu sa postaral Henry Jackman (ČSFD profil tu). Captain America: Civil War dorazí do kín 5. mája 2016. Viac informácií nájdete v tomto vlákne, konkrétne v článkoch tu a tu. Kompletný rozhovor so Sebastianom Stanom (Winter Soldier) a Chrisom Evansom (Captain America) nájdete tu. O Civil War sa hovorí ako o najlepšom filme z MCU doteraz (nie, o Age of Ultron sa to naozaj nehovorilo), čo nám dodáva iskierku nádeje, že taký obrovský film s enormným množstvom postáv sa naozaj podaril. Čo myslíte, zhodneme sa konečne v redakcii na skvelej marvelovke, alebo budeme musieť čakať na Jamesa Gunna?

Domov
Zdieľať
Diskusia