Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. januára 2016, 15:05
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

A predsa len to môžu byť mimozemšťania! Záhadná hviezda opäť púta pozornosť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Teória o kométach má vážnu trhlinu.

O kontroverznej hviezde KIC 8462852 sme v minulom roku už písali. Aktuálne môžeme s istotou povedať, že ide o najzáhadnejšie a najzaujímavejšie známe teleso v pozorovateľnom vesmíre. Kde je však problém, a prečo sa o ňu vedci tak intenzívne zaujímajú? Vysvetlime si to jednoducho.

A predsa len to môžu byť mimozemšťania! Záhadná hviezda opäť púta pozornosť

KIC 8462852 sa nachádza od Zeme takmer 1 500 svetelných rokov a v súhvezdí Labuť. Počas jej pozorovania však došlo k zaujímavým zisteniam. Viete ako sa objavujú exoplanéty? Takým spôsobom, že zariadenie pozoruje hviezdu a čaká, či nedôjde k zmene jej jasu. Akonáhle k nemu dôjde, existuje možnosť, že za znížením je akási obiehajúca planéta. No KIC 8462852 sa od všetkých líši, pretože u nej dochádza k obrovskému poklesu až o 20% na niekoľko dní! Žiadna iná doposiaľ známa hviezda sa podobne nespráva. Vedci ešte v minulom roku oznámili, že s vysokou pravdepodobnosťou je najvhodnejším vysvetlením obyčajný roj komét a teórie o mimozemskej megastavbe sú nemiestne. Avšak  nedávno sa zistili ďalšie šokujúce informácie vracajúce mimozemské civilizácie späť do hry.

Astrofyzik Bradley E. Schaefer sa vydal preskúmať archív Harvard College Observatory obsahujúci tisícky záznamov oblohy z rokov 1890 - 1989. Zistil, že náš záhadný obor slabne už celé storočie, čo je pre objekty podobného typu nezvyčajné a nikdy sa nič podobného neudialo. "Takéto hviezdy by mali mať jas stabilný a s pribúdajúcim vekom sa vždy zvyšuje," vyjadril sa Massimo Marengo, výskumník z Iowa State.

A predsa len to môžu byť mimozemšťania! Záhadná hviezda opäť púta pozornosť

Zamerajme sa však na teóriu o kométach. Ak by bola pravdivá a podľa terajších tvrdení o 36 kométach (teda o objektoch údajne spôsobujúcich dnešný pokles jasnosti) by muselo za celé storočie preletieť okolo hviezdy až neuveriteľných 648 000 komét. "Nechápem, ako môže 648 000 obrích komét obiehať okolo jedinej hviezdy s veľmi podobnými dráhami," čuduje sa Schaefer. Ich hmotnosť by musela byť až 0,4 hmostnosti našej Zeme. Preto dôveryhodnosť "kométovej teórie" rapídne klesá a stále zostáva veľkou záhadnou, čo spôsobuje znižovanie jasu. Mimozemská megastavba je ale iba posledným možným vysvetlením. Nezostáva nám nič, iné ako čakať na ďalšie výsledky a pozorovania.

Domov
Zdieľať
Diskusia