Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2015, 20:38
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

FILMY A SERIÁLY GEORGE CLOONEY
Uložiť Uložené

Príbeh o tom, ako sa televízny herec George Clooney presunul do sveta filmov a krásnych žien.

Dnes tu máme snáď toho najväčšieho lámača sŕdc v Hollywoode, Georgea Clooneyho. Herec si počas svojich 53 rokov života nevychutnáva len skvelé gény, ale aj úspešnú kariéru, za ktorú vďačí len a len svojmu nadaniu. V deň jeho narodenín sa teda pozrieme na jeho cestu medzi hereckú smotánku a najmä to, ako sa mu podarilo prejsť z televíznej obrazovky na filmové plátna.

 

George Clooney, alebo celým menom George Timothy Clooney, sa narodil 6. mája 1961 v štáte Kentucky. Jeho matka je bývalou kráľovnou krásy, ktorú si uchytil moderátor, herec a hlásateľ Nick Clooney. Otec ho mnohokrát so sebou zobral na pľac, kde sa priučil umeniu zaujať divákov. Neskôr sa sám stal miláčikom publika, keďže hosťom nosil kávu a zabával ich pred priamym prenosom. Vďaka otcovej práci sa toho o showbiznise naučil naozaj veľa a práve z týchto skúseností dnes čerpá počas rôznych interview na červenom koberci. Clooney nikdy nepatril k najlepším študentom a radšej sa venoval športom, ako napríklad baseballu. Chvíľu navštevoval Northern Kentucky University, no tú nechal potom, čo natočil film And They're Off so svojím strýkom. Napriek tomu, že snímka nebola nikdy zverejnená, George pri jej natáčaní objavil svoju vášeň pre herectvo. V roku 1982 sa s 300 dolármi vo vrecku vybral do LA, kde robil šoféra svojej tete. Jeho túžby sa však nenapĺňali tak ako si želal a upadol do depresií. Po čase ho uchýlil jeho kamarát, tiež nádejný herec, Tom Matthews. Aby sa mohol zúčastniť hodín, ktoré vyučoval uznávaný Milton Katselas, pracoval na stavbách. 

Dva roky po tom, čo sa presťahoval do mesta anjelov, bol obsadený do sitkomu E/R. Napriek tomu, že sa tento program ukázal byť neúspešným, Clooney sa pohodlne usadil v televíznom prostredí. V nasledujúcich rokoch sa vžil do kože hlavných postáv v seriáloch ako The Facts of Life a Roseanne. Popritom prijal aj filmové ponuky a dnes sú koreňmi jeho filmografie aj počiny ako Grizzly 2: The Concert s Charliem Sheenom a Return Of The Killer Tomatoes. Herec sa stál známy tým, že dokázal prilákať divákov na pilotné diely televíznych programov. Takto očaril počas 90-tych rokov v projektoch, ako Sunset Beat, Baby Talk, Bodies of Evidence či Sisters. Ako dobre zarabajúcemu, no ešte neznámemu hercovi, mu len o chlp ušla rola vo skvelej dobrodružnej krimi dráme Thelma & Louise. To ho rozhnevalo natoľko, že si verziu s Bradom Pittom nevedel pozrieť ani rok po jej vydaní. Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré a tu sa už dostávame k jeho prelomovej úlohe lekára Douga Rossa v seriáli ER. Zaujímavé je, že počas natáčania ho oslovil samotný Steven Spielberg, ktorý mu povedal, že ak sa zameria na filmy, tak ho v nich čaká sľubná kariéra.

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

George Clooney v seriáli ER 

Počas kastingu na rolu v Tarantinovom Reservoir Dogs očaril režiséra natoľko, že mu dal jednu z hlavných úloh v jeho neskoršom horore From Dusk Till Dawn. Po tejto snímke si vyskúšal pre neho vcelku nové žánre ako romantickú drámu One Fine Day s Michelle Pfeiffer, komiksový Batman & Robin a v neposlednom rade akčný thriller The Peacemaker s Nicole Kidman. Clooney je označovaný za jedného z najhorších predstaviteľov Batmana vôbec. Toto fiasko ho našťastie nasmerovalo tým správnym smerom a v nasledujúcich rokoch svojej kariéry si vyberal vážnejšie úlohy. Po romantickej snímke Out Of Sight s Jennifer Lopez prišla akčná komédia Three Kings z rúk David O. Russella. Pri jej natáčaní ukázal aj svoju temnejšiu stránku, keďže sa večne pokojný Clooney pobil s Russellom. Po ukončení prác sa úspešný režisér vyjadril, že by už s Clooneym nespolupracoval ani za nič. Nové storočie sa rozhodol začať s čistým (a filmovým) štítom a dal nadobro zbohom svojej seriálovej úlohe v programe ER. Bratia Coenovi si ho vybrali do svojej krimi komédie O Brother, Where Art Thou? Herec napriek svojmu nepodarenému, južanskému prízvuku excelentne stvárnil väzňa, ktorý sa spolu so svojimi rovnými vydáva na cestu za skrytými peniazmi. Film je skvelou komédiou, ktorá je zasadená do zaujímavého prostredia a dotiahnutá do dokonalosti precíznou kamerou. Dnes je často označovaná ako za jeden z najlepších Clooneyho filmov, a to potvrdzuje aj Zlatý Glóbus, ktorý za ňu získal. 

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

George Clooney, Mark Wahlberg a Ice Cube počas natáčania filmu Three Kings (1999)


Tu sa už dostávame k jednému z najdôležitejších medzníkov v jeho kariére. Reč je o populárnom, kriminálnom trileri Ocean's Eleven. S nápadom urobiť remake snímky Rat Pack prišiel samotný herec, ktorý poprosil režiséra Stevena Soderbergha o spoluprácu. Ten súhlasil a do obsadenia sa postupne pridali mená ako Brad Pitt, Julia Roberts či Matt Damon. Tento, dnes už kultový film, rozoberá príbeh jedenástich podvodníkov, ktorých dá dokopy práve Georgova postava Danny Ocean. Spolu sa pokúsia o najväčšiu lúpež, ktorú Las Vegas zažil a taktiež dostať jeho exmanželku Tess z rúk chamtivého majiteľa kasín. Snímka zaujme energetickými dialógmi, humorom a krásnymi obrazmi z „mesta hriechu." Clooney nechýbal ani v pokračovaniach Ocean's Twelve a Ocean's Thirteen. Po tomto úspechu sa herec podieľal na projektoch ako Welcome to Collinwood a Solaris. V roku 2002 si po prvýkrát vyskúšal režisérsku stoličku, a to pri jeho vlastnom filme Confessions Of A Dangerous Mind. Dej sleduje príbeh Chucka Barrisa, moderátora zábavných show, ktorý údajne pracoval pre CIA. Kritici si ho všimli už pri jeho prvom počine, ktorí mu to patrične dali najavo v roku 2005, kedy dokončil už svoj druhý počin Good Night, and Good Luck. Film bol celosvetovo úspešný a zaistil mu hneď niekoľko nominácií. 

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

Herecké obsadenie z filmu Ocean's Thirteen (2001)

Syriana je politickou drámou, v ktorej Clooney stvárnil agenta Boba Barnesa hľadajúceho teroristov na Blízkom východe. Mala výrazný dopad na jeho kariéru a vďaka nej sa môže pochváliť, že si prevzial svoju (prvú) cenu Akadémie. Čo sa týka The Good German, tak George, ako sa dalo čakať, nesklamal. Dráma rozpráva príbeh novinára, ktorý prichádza do povojnového Berlína, aby získal informácie ohľadne Postupimskej konferencie. V hlavnom meste Nemecka sa stretáva so svojou bývalou milenkou a spolu sa snažia nájsť jej nezvestného manžela. Clooney si nakrúcanie naozaj vychutnal, keďže sa sám zaujíma o politické a vojnové problémy. Jeho meno sa dnes často spomína aj v súvislosti s mysterióznou krimi drámou Michael Clayton. V nej sa herec stotožnil s rovnomenným hlavným predstaviteľom, ktorý pracuje ako sprostredkovateľ pre úspešnú právnickú firmu. Na to, aby zachránil svojich zamestnávateľov musí Clooney zodpovedať vážne morálne otázky a neraz sa pohybuje na tenkom ľade. Pocty sa mu dostalo znova a bol nominovaný ako na Zlatý Glóbus, tak aj na Oscara. 

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

George Clooney vo filme Michael Clayton (2007)

Jeho kariéra bola a stále je v plnom prúde. Po menšej nehode na motorke sa k práci vrátil s romantickou komédiou Leatherheads. Ďalej nasledovali projekty ako Burn After Reading a The Men Who Stare at Goats. Za zmienku určite stojí aj dráma Up In The Air, v ktorej sa Clooney predstavil ako zamestnanec, ktorého náplňou práce je prepúšťanie iných zamestnancov. Ako Ryan Bingham však svoju prácu miluje a užíva si príležitostné romániky. Dráma sa stretla s veľkým úspechom a priniesla mu ďalšiu nomináciu na zlatú sošku. Do jeho „filmovej kolekcie” sa v roku 2010 pridal thriller The American, ktorý je založený na novele A Very Private Gentleman. Herec sa v ňom ako vrah snaží utiecť vlastnej minulosti a svoje útočisko nájde v Taliansku. 

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

George Clooney vo filme The American (2010)

Pravdou je, že Clooney za svoj úspech nevďačí len výzoru. Počas celej svojej kariéry nemal väčšiu prestávku a odkedy vkročil na losangelskú pôdu sa jednoducho nezastavil. Za svoju reputáciu vďačí ťažkej práci. Dnes stojí aj za politickou drámou The Ides of March. George je v nej guvernérom, ktorého tajomstvá sa postupne dostávajú na povrch. Snímka ponúka vcelku cynický pohľad na svet volieb a kampaňí. Fantastické obsadenie, do ktorého patrí aj zosnulý Philip Seymour Hoffman či Ryan Gosling, dotvára atmosféru, ktorá určite poteší fanúšikov seriálu House of Cards. A len tak pre zaujímavosť, volili by ste za Georgea Clooneyho? Okrem toho patrí k jeho nedávnym počinom aj snímka The Descendants, v ktorej presvedčivo stvárnil otca, ktorý ostane sám na výchovu svojich dvoch dcér. Rovnako očaril so Sandrou Bullock v oscarovom velkofilme od Alfonsa Cuaróna Gravity. Za kameru (ale zároveň aj pred ňu) sa postavil pri historickom The Monuments Mens, ktorého výrobu umožnila jeho produkčná spoločnosť Smokehouse Pictures. V budúcnosti ho budete mať možnosť vidieť v projektoch ako Tomorrowland: A World Beyond, Hail, Cesar! a Money Monster.

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

George Clooney a Matt Damon vo filme The Monuments Men

Herec sa minulý rok oženil s úspešnou právničkou Amal Alamuddin. Skrotiť sa ho však pokúšali mnohé ženy, medzi ktoré patrí napríklad aj Kelly Preston, Lucy Liu, Elisabeta Canalis či Stacy Keibler. Clooney už bol raz ženatý, a to s herečkou Taliou Balsam. Po rozvode s ňou sa však zaprisahal, že sa už nikdy neožení a rovnako nebude mať deti. Zaujímavé je, že Nicole Kidman sa s ním stavila, že túto prísahu do 40-tky poruší. To sa však nestalo a v deň jeho narodenín mu od herečky prišla obálka s 10 000 dolármi. George poslal peniaze naspäť a odkázal im, že si prosí dvojnásobok na svoju 50-tku. Okrem toho je milovníkom zvierat a jeho prasiatko Max sa stalo známe v celom Hollywoode. Herec s ním aj spával v posteli a staral sa o neho celých 18 rokov, a to až do jeho smrti. Rovnako je známy svojimi humanitárnimi počinmi. Niekoľkokrát sa zapojil do politických bitiek a v roku 2006 vycestoval do Číny a Egyptu, aby poprosil ich predstaviteľov o pomoc pre ukončenie konfliktu v Darfúre. 

 

George Clooney, nielen svetoznámy sukničkár, dnes oslavuje 54. narodeniny

Oscarový herec, uznávaný režisér či humanitár mal zaujímavú cestu na vrchol. Dnes je častokrát označovaný za poslednú žijúcu televíznu hviezdu vďaka svojej úlohe v seriáli ER. 

"Z neúspechov sa človek poučí omnoho viac ako z úspechov."

Domov
Zdieľať
Diskusia