Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2014, 14:36
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

50 najočakávanejších filmov roka 2015

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Rok 2015 bude plný úžasných hier, ale najmä filmov. Vracajú sa legendárne ságy, ale uvidíme aj celkom nové a zaujímavé projekty.

Ako to už býva zvykom, na konci roka zvykneme sumarizovať. Hovoríme o hudbe, filmoch, hrách, najlepších športových udalostiach a tak ďalej. Keďže nás ale čaká rok 2015, je načase, aby sme si ho aj patrične predstavili. Dnes sa pozrieme na 50 najočakávanejších filmov, pričom prvú dvadsaťpäťku sme si ukázali už v tomto článku. 

1. Avengers: Age of Ultron 
O tomto počine sme si toho už na refresheri napísali až-až. Kopa informácií, detailov, prvých záberov a všemožných špekulácií. Druhí Avengeri budú hlavne o tom, ako sa dokáže tím a priatelia rozpadnúť, znova dať dokopy a pykať za svoje neuvážené činy. Dočkáme sa nových hrdinov, ktorí spolu s tými staršími budú bojovať proti robotovi Ultronovi. Ten sa rozhodol vyhladiť celú Zem.


2. Fantastic Four
Štúdio Fox (robí X-Men) chcelo natočiť úplne iný komiksový film, než aké vídame v kinách. Najali si preto na post režiséra Josha Tranka (skvelá Kronika). Ten sa rozhodol vytvoriť komornejší projekt s výraznými zmenami oproti komiksovej predlohe. Taktiež si nevybral práve najjagavejšie herecké hviezdy a doteraz nám neukázal ani len jednu fotku, tobôž trailer. Očakávania sú vysoké, avšak neisté. 

50 najočakávanejších filmov roka 2015


3. Ant-Man
Marvel má svoj plán a na ňom zakladá. Keď chcel Edgar Wright pojať príbeh mravenčieho muža tak trocha inak, ako to chcel Kevin Feige (stará sa o Marvel filmy), dostal nepriamy vyhadzov. Aktuálny režisér staval na už prepísanom scenári. Ten nám ponúkne staršieho Hanka Pyma (Michael Douglas) a mladého Ant-Mana, zlodeja Scotta Langa (Paul Rudd). Celková zápletka je stále dosť nejasná, no potenciál je obrovský.

50 najočakávanejších filmov roka 2015


4. Kingsman: Secret Service
Mať na palube Matthewa Vaugna (X-Men: First Class) a hercov ako Michael Caine, Samuel L. Jackson, Colin Firth či Mark Strong, to už budí pozornosť. Keď sa navyše jedná o parodujúci/komediálny špiónsky projekt s nádychom brutality a podarenými trailermi, očakávania stúpajú. 


5. Tomorrowland
Brad Bird je v prvom rade režisér v Pixare s kontom plným takých animákov, že si už svoje projekty môže vyberať sám. Natočil Železného obra, Rodinku úžasných, Ratatouille, ale aj Mission: Impossible - Ghost Protocol. Tomorrowland bude fantasy dobrodružné scifi s hercami ako George Clooney, Hugh Laurie či Judy Geer. Tá nájde zázračný spôsob, akým sa dokáže preniesť do ešte čarovnejšieho sveta.


6. Jupiter Ascending
Očakávaný, zároveň aj obávaný projekt súrodencov Wachowskich, zanecháva v mnohých viac negatívnych dojmov ako tých pozitívnych. Snímku by sme laxne mohli označiť ako za Matrix v rozkvete s nezaujímavými postavami a nesympatickými výkonmi inak dobrých hercov. Stále sú to však autori nadčasových počinov a my pevne veríme, že po vyše polročnom odklade sa im podarí ich ďalšie „dieťa“ doladiť správnym spôsobom.


7. The Imitation Game
Sláva Benedicta Cumerbatcha rastie do výšin, o akých pred pár rokmi ani nesníval. A tentokrát sa už hovorí aj o Oscaroch. Vo vojnovej dráme The Imitation Game bude najatý ako uznávaný britský vedec za účelom rozlúštenia nacistického kódu. Očakávame silné a emotívne momenty, ušiam lahodiacu hudbu a taktiež skvelé herecké výkony. 

8. Crimson Peak
Ďalší film Guillerma del Tora (Hellboy, Pacific Rim) bude horor. Natáčanie snímky trvalo viac než dva mesiace, no v porovnaní s predchádzajúcimi del Torovými projektmi je to dosť málo (Pacific Rim - okolo 100 dní, Hellboy - viac ako 4 mesiace). Herecký ansámbel činí mená ako Charlie Hunnam, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, takže o túto časť kvality sa báť nemusíme. Príbeh sa bude odohrávať v dome, ktorý si del Toro nechal špeciálne postaviť. 

50 najočakávanejších filmov roka 2015


9. Foxcatcher
Ďalšia vysoko-očakávaná dráma, ktorá zamieša karty pre Oscary. Aspoň to tvrdia zahraničné recenzie. Ak ste videli aspoň jednu z ukážok, viete, čo máte čakať. Temná atmosféra, skvelá gradácia deja a nekompromisný charakter postavy Steva Carella jednoducho sľubujú skvelú záležitosť. Navyše ide o projekt podľa skutočnej udalosti. Veľa vody podľa mňa snímka nenamúti, avšak na Carellov výkon sa teším. Hrá aj Channing Tatum či Mark Ruffalo.


10. Jane Got a Gun
Od režiséra úžasného Warriora sa dočkáme akčnej drámy s Natalie Portman, Ewanom McGregorom či Rodrigom Santorom. Nešťastný projekt, ktorý opustilo už mnoho významných hercov aj režisérka, sa konečne pohol. Rozpovie nám príbeh milujúcej ženy a jej manžela. Ten sa otočí chrbtom svojmu gangu, za čo sa budú jeho bývalí priatelia chcieť pomstiť. Postava Portman tak odchádza za starým nápadníkom, aby jej pomohol. Zhodou okolností sa jedná o váženého pištoľníka. Ako ste sa už možno dovtípili, jedná sa o western, žáner, ktorý v posledných rokoch ožil.

50 najočakávanejších filmov roka 2015


11. The Birdman
Alejandro González Iñárritu (21 Grams) si pre nás pripravil drámu z prostredia Hollywoodu. Michael Keaton kedysi hral ikonickú postavu superhrdinu. Musí sa však cez ňu preniesť a získať späť svoju zašlú slávu. Okrem Keetona uvidíme Naomi Watts, Zacha Galifianakisa, Emmu Stone, Edwarda Nortona a iných. V zahraničí sa hovorí o skvelom počine, my, ako to už býva zvykom, si na kvalitu musíme počkať.


12. Whiplash
Je podobný prípad ako Birdman. Tiež si na slovenskú a českú premiéru musíme počkať o niečo dlhšie. Tí, ktorí už mali šancu túto mrazivú drámu vidieť, hovoria najmä o neuveriteľnom hereckom výkone J.K. Simmonsa (ikonická rola v Spider-Manovi od Raimiho). Príbeh pojednáva o chlapcovi zamilovanom do bicích. Ak sa však chce dostať na vrchol, musí prejsť „školou“ uznávaného odborníka. Ten však po svojich žiakoch vyžaduje, aby trénovali, kým z nich nepotečie krv (doslovne). Osobne sa Whiplashu neviem dočkať, čo vy?


13. Seventh Son
O tejto fantasy akčnej snímke sme si už čo-to popísali. Neustále sa totiž odkladala, až štúdiu buď došla trpezlivosť, alebo sa projekt zostrihal a dokončil k vyhovujúcemu obrazu. Každopádne, trailery naznačujú temnú atmosféru, mýtické stvorenia, zaujímavé postavy a vôbec, fantasy ako má byť. V hlavnej úlohe starého mága figuruje Jeff Bridges. 


14. Big Hero 6
Ďalší z celovečerákov s odsunutou slovenskou premiérou. Pritom už od prvých ukážok bolo jasné, že tento animák bude niekde inde. Disney prebrala Marvelácky komiks, z čoho vzniklo množstvo gagov a zaujímavých postáv na čele s úžasným robotom Baymaxom a krásnym vizuálom. V zahraničí si ho nevedia vynachváliť, tak dúfajme, že to celé klapne. Príbeh hovorí o mladom chalanovi v depresii. Umrel mu brat, avšak zanechal mu robota. Spoločne sa vydávajú na dobrodružnú cestu za záchranou mnohých životov. 


15. Splinter Cell
Obľúbená herná séria o agentovi Samovi Fisherovi sa dostane aj na strieborné plátna. Žiaľ, stále nevieme detaily ani kompletné herecké obsadenie. Isté je, že si zahrá Tom Hardy a na režisérsku stoličku zasadne Doug Liman (Na hrane zajtrajška, Jumper, ale aj Agent bez minulosti - prvý Bourne). 

50 najočakávanejších filmov roka 2015


16. Silence
Martin Scorsese plánuje v roku 2015 vydať drámu zo 17. storočia, keď sa dvaja kňazi rozhodnú vydať na japonské ostrovy kázať svoju západnú vieru. V tej dobe na ňu ale nikto nebol zvedavý a začína im ísť o krk. Zahrať by si mal Liam Neeson, Ken Watanabe (jediný Japonec v hre) či Andrew Garfield. 

17. American Can
Režíruje Edward Zwick (Odpor, Posledný samuraj, Krvavý diamant), hlavnú postavu si zahrá Will Smith. Má sa jednať o filmové spracovanie skutočného príbehu, kedy sa muž menom John Keller rozhodne riskovať svoj život, aby zachránil takmer 250 ľudí uväznených v činžiaku po hurikáne Katrina.

18. Inherent Vice
Paul Thomas Anderson bitch! No, vlastne, bitch malo prísť až za oznámením hereckého obsadenia. Uznajte predsa, mená ako Owen Wilson, Joaquin Phoenix, Benicio Del Toro, Kevin J. O'Connor, Reese Witherspoon, Josh Brolin či Jena Malone rozhodne nevypĺňajú casting hocijakého filmu. Má ísť o sčasti romantickú komédiu, ale aj krimi drámu. Inherent Vice vyrozpráva príbeh o detektívovi, ktorého požiada o pomoc bývalka. Jej aktuálny priateľ je miliardár a jeho žena spoločne s milencom ho plánujú uniesť. 


19. Sea of Trees
Ken Watanabe strikes again. Ak ste sa rozhodli robiť nejaký film v Hollywoode a potrebujete obsadiť postavu Aziata, prvé vytočené číslo bude patriť tomuto hercovi. V dráme režírovanej Gus van Santom sa stretne s Matthewom McConaugheyom. Obaja majú ťažké životy a rozhodnú sa ich skoncovať pod horou Fudži, v známom lese samovrahov nazvanom Aokigahara/Sea of Trees. Po pár rozhovoroch však začnú svoje rozhodnutie skoncovať so životom prehodnocovať. Keby vo filme nehral Mathew, zrejme by až taký zaujímavý nebol. No v poslednej dobe je Oscarový herec na roztrhanie. Vadí to snáď niekomu?

50 najočakávanejších filmov roka 2015


20. Unbroken/Nezlomný
Ešte predtým, než Angelina Jolie natočí spoločný film s Bradom Pittom, uvidíme v kinách jej ďalší režisérsky počin, Unbroken. Životopisná dráma z obdobia druhej svetovej vojny nám ukáže príbeh olympijského bežca Luisa Zampeliniho po tom, ako ho zajali Japonci. Trailery naznačujú skvelú „podívanú“. 


21. Gunman
Sean Penn ako tvrdý gangster s búchačkou v ruke? Na staré kolená sa niektorí herci uchyľujú aj k žánrom, respektíve postavám, aké na vrchole svojej kariéry príliš neobľubovali. Liam Neeson nie je jediný. Penn si v tejto krimi záležitosti zahrá po boku Idrisa Elbu či Javiera Bardema. 

50 najočakávanejších filmov roka 2015


22. Big Eyes
Nový Tim Burton vždy poteší, či nie? Stopercentne vám môžem povedať, že tentokrát potešení budete. Ak sa totiž na plátne stretne perfektný Christoph Waltz a Amy Adams, aby vyrozprávali príbeh podľa skutočnej udalosti v oblasti umenia, rozhodne je správny čas zbystrieť. Margaret Keane začne maľovať obrazy ľudí s obrovskými očami, ktoré si celý svet zamiluje. Po čase sa však jej manžel rozhodne pripisovať si ich úspech sebe. 


23. Ex Machina
Pôjde o psychologické sci-fi, kedy sa uznávaný vedec rozhodne vytvoriť umelú inteligenciu, aká tu nikdy predtým nebola. Podarí sa mu to a aby ju otestoval a taktiež získal pomoc pri jej dokončovaní, zavolal si jedného zo svojich pracovníkov. Čo bude nasledovať, vám už ukáže trailer. Ex Machina je rozhodne snímka hodná návštevy kina. V hlavných úlohách Domhnaal Gleeson a Oscar Isaac. 


24. Taken 3
V článku som sa snažil zamerať hlavne na kvalitné, možno nie tak veľmi promované snímky, avšak mnohí z vás jednoducho tretí a záverečný diel Taken očakávajú, ako keby to bol posledný film Davida Finchera, na ktorom pracoval 6 rokov. Liam Neeson sa vracia ako agent Bryan Mills. Má usporiadanú rodinu, čo sa však snaží zmeniť niekto zvonka. Ak si pozriete trailer, hneď na začiatku vás čaká prekvapenie. Hneď zistíte, o čom záverečná časť trilógie vlastne bude. 


25. Home
Aby som na záver článku potešil aj tých menších, prípadne divákov lahodiacim na animákoch. Prvá ukážka rodinnej komédie v podobe animovaného sci-fi filmu (ja viem, príliš prekombinované) vyzerala jednoducho lákavo. Veľa tu vysvetľovať fakt netreba. Radšej si pustite trailer.




Je jasné, že nevyhoviem každému. Niekto sa bude čudovať, prečo tu nie je Statham, Dwayne Johnson alebo nejaké horory. Pre mňa a pevne verím, že aj pre väčšinu z vás, sú však snímky ako tieto a im podobné jasnou prioritou pri voľbe kina. O jednotlivých projektoch si viac napíšeme v pravidelných článkoch o kino premiérach. Dovtedy sledujte náš Filmkult, kde získate kopu nových informácií a uvidíte očakávané trailery ako prví.

Domov
Zdieľať
Diskusia