Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je PR správa spoločnosti Eurovea.
16. februára 2024, 14:30
Čas čítania 2:01
Sponzorovaný obsah

Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS

Ďalší úspech pre UMELOHMOTNÉ NEBO. Slovensko-maďarský celovečerný animovaný film získal prestížnu nomináciu na ANNIE AWARDS
Zdroj: FILM EXPANDED, JURAJ KRASNOHORSKÝ (ARTICHOKE PRODUCTIONS)
FILMY A SERIÁLY ANIMOVANÉ FILMY
Uložiť Uložené

Celovečerný animovaný sci-fi film UMELOHMOTNÉ NEBO dosiahol ďalší významný úspech, keď získal nomináciu na Annie Awards v kategórii dlhometrážny nezávislý film.

Annie Awards je svetové ocenenie, ktoré udeľuje Medzinárodná asociácia animovaného filmu (ASIFA). Je považované za jedno z najprestížnejších v odvetví animácie a je prirovnávané k Oscarom. Ceremoniál, ktorý sa bude konať tento týždeň 17. februára v Los Angeles, bude už 51. v poradí.

Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnia traja producenti filmu – Orsolya Sipos a Jozsef Füllop z Maďarska, zatiaľ čo Slovensko bude zastupovať Juraj Krasnohorský cestujúci do Los Angeles nielen ako producent diela, ale aj ako reprezentant slovenskej Asociácie producentov animovaných filmov (APAF). Jeho prítomnosť má za cieľ propagovať aktivity asociácie, zviditeľniť prácu členov a podporiť rozvoj animovaného filmového priemyslu na Slovensku.

„Toto je historický okamih pre slovenský animovaný priemysel, keďže prvýkrát je slovenský animovaný film nominovaný medzi 5 najlepších svetových animovaných nezávislých filmov roka. Doposiaľ slovenský celovečerný animovaný film nemal príležitosť získať ocenenie na takejto svetovej úrovni. Táto ďalšia nominácia svedčí o jeho výnimočnosti a uznaní kvalít zo strany nielen európskych, ale aj amerických profesionálov,“ zdôraznil Juraj Krasnohorský z Artichoke.

Príprava trvala 7 rokov

UMELOHMOTNÉ NEBO vznikalo počas dlhých siedmich rokov a vyznačuje sa výnimočným príbehom, ktorý je univerzálny a aktuálny. „Nominácia na Annie Awards je pre nás zrejme najväčším úspechom, pretože ide o najprestížnejšie ocenenie pre animované filmy v Spojených štátoch po Oscaroch. Je to obrovská pocta pre celý tím a potvrdenie tvrdej práce, ktorá stála za vznikom tohto filmu,“ zdôraznil Juraj Krasnohorský.

Film bol doteraz prezentovaný na viac ako 60 filmových festivaloch po celom svete od Európy cez Ameriku až po Áziu. Svetovú premiéru absolvoval na Berlinale. Nedávno bol nominovaný aj na Európsku filmovú cenu EFA v kategórii najlepší animovaný film roka 2023 a získal ocenenie Silver Méliès za najlepší film na Európskom festivale fantastických filmov v Štrasburgu, čo len potvrdzuje jeho výnimočnosť.

UMELOHMOTNÉ NEBO ponúka silný vizuálny a umelecký zážitok, kde sa umenie, technológia a príbeh spájajú do jedinečného a fascinujúceho zážitku.

Na Slovensku mal premiéru minulý rok v novembri a aktuálne sa premieta v novootvorenom kine Lumiére v Bratislave už tento piatok a túto sobotu. Diváci ho budú môcť vidieť aj v premiére na obrazovkách RTVS v apríli.

V galérii nižšie si môžeš pozrieť, ako to vyzeralo na slovenskej premiére filmu.

Eurovea, umelohmotné neboEurovea, umelohmotné neboEurovea, umelohmotné neboEurovea, umelohmotné nebo
Zobraziť galériu
(10)

Svet v roku 2123

Dej filmu predstavuje dystopickú budúcnosť v roku 2123. Fascinujúci futuristický svet, v ktorom vymrela príroda a ľudstvo, sa snaží vyrovnať so svojím dlhom voči planéte. Po dovŕšení 50 rokov obyvatelia odovzdávajú svoje telo komunite a postupne prechádzajú transformáciou na stromy, aby poskytli kyslík aj potravu ďalšej generácii.

V tomto krutom svete, kde má život iba 18-tisíc dní, Stefan sa odváži porušiť všetky pravidlá, aby zachránil život svojej manželke Nóre, ktorá sa rozhodla dobrovoľne a predčasne podstúpiť implantáciu a už o pár dní sa začne transformovať. No jej rozhodnutie ju zaviedlo na cestu, ktorá zmení nielen jej osud, ale aj osud celého ľudstva.

Zvláštnosťou filmu je, že sa odohráva pre slovenských divákov na známych miestach ako Budapešť alebo Vysoké Tatry. Film bol vyrábaný zmiešaním techník Rotoscope, teda prekresľovaním živých hercov a 3D animácie, ktorú mal na starosti tím animátorov na Slovensku.

umelohmotné neboumelohmotné neboumelohmotné neboumelohmotné nebo
Zobraziť galériu
(18)
zisti viac o filme umelohmotné nebo
Domov
Zdieľať
Diskusia