Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je PR správa spoločnosti Suwisport.
14. februára 2024, 16:36
Čas čítania 1:51
Sponzorovaný obsah

Ako si vybrať správne lyžiarky? Poradíme, ako na to

Ako si vybrať správne lyžiarky? Poradíme, ako na to
Zdroj: dreamstime
ŠPORT ZIMNÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené

Kúp si také lyžiarky, ktoré ti sadnú ako uliate.

Lyžovanie je jedným z najobľúbenejších zimných športov a kvalitné lyžiarske topánky sú kľúčovým prvkom pre váš komfort a bezpečnosť na svahu. Pri výbere správnych lyžiarskych topánok je dôležité zvážiť niekoľko faktorov, aby ste si vybrali také, ktoré budú najlepšie vyhovovať vašim potrebám a štýlu jazdy.

Nové či jazdené lyžiarky?

Pri rozhodovaní sa medzi novými a jazdenými lyžiarskymi topánkami je dôležité zvážiť ich výhody a nevýhody.

Výhody nových lyžiarskych topánok:

  • Prispôsobenie: Nové detské, pánske i dámske lyžiarky sa dokážu presne prispôsobiť vašim nohám a ponúknu optimálny komfort.
  • Technologické inovácie: S novými modelmi prichádzajú inovácie, ktoré môžu zlepšiť váš výkon a pohodlie pri lyžovaní.
  • Záruka a servis: Nové lyžiarske topánky zvyčajne prichádzajú s garantovanou zárukou a možnosťou servisu.

Nevýhody nových lyžiarskych topánok:

  • Vysoká cena: Nové lyžiarky môžu byť pomerne drahé, čo môže byť pre niektorých lyžiarov obmedzujúcim faktorom.
  • Potreba prispôsobenia: Nové lyžiarske topánky si môžu vyžadovať krátky čas, aby sa dostatočne prispôsobili vašim nohám.

Výhody jazdených lyžiarskych topánok:

  • Nižšia cena: Jazdené lyžiarky pánske, dámske i detské sú často cenovo dostupnejšie ako nové.
  • Ekologický dosah: Jazdené lyžiarske topánky prispievajú k zníženiu odpadu lyžiarskeho priemyslu.

Nevýhody jazdených lyžiarskych topánok:

  • Staršie technológie: Staršie modely lyžiarok nemusia byť v súlade so všetkými najnovšími technologickými vylepšeniami.
  • Obmedzená dostupnosť veľkostí a modelov: Pri výbere jazdených topánok môže byť obmedzená ponuka vhodných veľkostí a modelov.

Dôležité faktory pre výber:

  • Dĺžka a šírka chodidla: Správna veľkosť lyžiarok je kľúčová pre pohodlie a kontrolu na svahu. Merajte dĺžku a šírku svojho chodidla a vyhľadajte lyžiarky, ktoré sú v súlade s týmito meraniami.
  • Výška klenby: Výška klenby vašej nohy ovplyvňuje uloženie nohy v lyžiarskych topánkach. Niektoré lyžiarky majú vyššie klenby ako iné, takže vyhľadajte také, ktoré sa najlepšie hodia k vášmu typu nohy.
  • Telesná hmotnosť: Ťažší lyžiar bude potrebovať väčšiu podporu a väčšiu pevnosť vo vnútri topánky. Venujte pozornosť ideálnemu flex indexu lyžiarok, aby ste získali dostatočnú podporu.

Čo je flex index?

Flex index je číslo, ktoré označuje mieru tuhosti lyžiarskych topánok. Nižší flex index znamená, že topánka je mäkšia a flexibilnejšia, zatiaľ čo vyšší flex index naznačuje, že topánka je tuhšia a poskytuje viac podpory. Vyberte si flex index podľa svojho lyžiarskeho štýlu a úrovne skúseností. Skúsenejší lyžiar potrebuje lyžiarky s vyšším flex indexom.

Miery lyžiarskych topánok – Mondo Point, UK, EUR

Pri výbere veľkosti lyžiarok sa často používajú tri hlavné meračky: Mondo Point, UK a EUR. Mondo Point je najpresnejší a najpoužívanejší systém, ktorý meria dĺžku nohy v milimetroch. Miera UK je anglický systém, meria dĺžku chodidla v palcoch (jeden palec = 25,4 mm). Miera EUR je francúzsky systém, u nás najpoužívanejší (francúzsky steh = 6,66 mm).

Odporúčané
Horsefeathers odštartoval totálny zimný výpredaj. Využi 50 % zľavy, ušetri stovky eur a buď ready na budúcu lyžiarsku sezónu Horsefeathers odštartoval totálny zimný výpredaj. Využi 50 % zľavy, ušetri stovky eur a buď ready na budúcu lyžiarsku sezónu 19. februára 2024, 11:30

S týmito informáciami by ste mali byť pripravení vybrať si správne lyžiarske topánky, ktoré vám poskytnú komfort, podporu a kontrolu potrebnú na svahu. Nezabudnite si vyskúšať rôzne modely a veľkosti, aby ste našli tie, ktoré najlepšie vyhovujú vašim potrebám a preferenciám. Bezpečné lyžovanie!

Domov
Zdieľať
Diskusia