Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júna 2023, 16:00
Čas čítania 6:45
Martin Adam Pavlík

VYSVETĽUJEME: Ovplyvní kauza Rammsteinu zvyšné koncerty na turné a podal niekto na Tilla Lindemanna trestné oznámenie?

VYSVETĽUJEME: Ovplyvní kauza Rammsteinu zvyšné koncerty na turné a podal niekto na Tilla Lindemanna trestné oznámenie?
Zdroj: Getty Images/Bernd Muller/Redferns
ZAUJÍMAVOSTI RAMMSTEIN SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE TILL LINDEMANN ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Kapela Rammstein už 14. júna vystúpi na letisku v Trenčíne, nie každý sa však na tento koncert teší tak ako pred rokmi.

Zatiaľ čo niektorí domáci fanúšikovia sa radujú z opätovného príchodu nemeckých pyromanov Rammstein na Slovensko po dlhých rokoch, iní sú plní otázok a neistoty po obvineniach, ktoré sa na kapelu posledné týždne valia ako obrovský balvan, ktorý je čoraz väčší a silnejší. 

Vodí si kapela naozaj dôkladne vybrané dievčatá na privátne párty po koncertoch, dáva im do nápojov drogy a potom ich sexuálne zneužíva? Ak áno, ako dlho sa to deje, prečo sa to deje a prečo sa o tom dozvedáme až teraz? „Skalní“ fanúšikovia budú pravdepodobne jasne odmietať akékoľvek kauzy svojich obľúbencov, ostatní však budú žiadať odpovede na tieto otázky.

Či už ide o pravdu, alebo vykonštruované príbehy snažiace sa Nemcov zdiskreditovať a znepríjemniť im aktuálne turné, to, čo sa posledné dni okolo kapely deje, nemôžeme ignorovať. V tomto článku ti preto zhrnieme, ako aktuálna kauza vznikla a kam sa posunula, akým obvineniam vlastne čelí frontman Till Lindemann, kto a akým spôsobom už proti kapele zakročil a či hrozí zrušenie najbližších koncertov.

Rammstein
Zdroj: Getty Images/J. Shearer/WireImage

Frontman na párty údajne rozdával dievčatám tequilu

Prvé obvinenie vzniesla koncom mája 24-ročná Írka Shelby Lynnová, ktorá bola na koncerte kapely v litovskom Vilniuse. Na sociálne siete Twitter a Instagram napísala v sérii príspevkov, že bola na súkromnej párty skupiny úmyselne zdrogovaná a mohla byť terčom sexuálneho napadnutia.

 
Ráno po koncerte zverejnila fotografie svojho tela s modrinami a tvrdila, že si vôbec nepamätá, ako a kde sa zranila. Údajne vypila za celý čas len dva drinky, po ktorých sa neskôr začala cítiť zvláštne a zo zvyšku večera má „okno“. Frontmana kapely upodozrieva, že v „šotoch“ tequily, ktorú vraj rozdával všetkým dievčatám na párty, bolo niečo viac než len alkohol. Lindemann od nej vraj navyše chcel sex.

Odporúčané
Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora 18. apríla 2024, 12:30

Povedala, že na párty šla s viacerými fanúšičkami kapely, pričom dnu si nemohli vziať svoje mobilné telefóny. Írka ďalej priblížila, že ju odviedli do malej miestnosti za pódiom s tým, že sa s ňou chce stretnúť nemecký spevák.

 
Podľa jej slov šlo o malú úzku miestnosť veľkosti skúšobnej kabínky v obchode. Keď tam za ňou prišiel frontman kapely, okamžite mu povedala, že s ním nebude mať sex, na čo vraj Lindemann reagoval nahnevane a začal po nej kričať. Potom z miestnosti odišiel s tým, že mu sex sľúbili. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shelby (@shelbys69666)

Fanúšik kapely ponúkal 200-tisíc dolárov za vraždu Írky

Lynnová neskôr kontaktovala políciu aj záchranárov, keďže sa sťažovala na búšenie srdca, zimnicu a vracanie. Zdravotníci však nedokázali bezprostredne zistiť, či bola skutočne zdrogovaná a či jej ťažkosti súviseli s intoxikáciou. Írka vraj chcela, aby jej vzali krv na rozbor, no odmietli to s tým, že to nie je potrebné.

Informovala, že polícia celý incident vyšetruje, no zároveň príslušníkov zboru obvinila z toho, že ju nechceli riadne vypočuť a nikoho z nich údajne jej tvrdenia nezaujímali. „Strávila som takmer 5 hodín videohovorom s litovskou políciou. Nakoniec odo mňa vzali oficiálne vyhlásenie a dali mi referenčné číslo. Som neuveriteľne sklamaná z toho, ako to riešili,“ napísala napokon na Twitter z Írska.

Podľa polície žena nepodala trestné oznámenie a kapela zverejnila vyhlásenie, v ktorom obvinenia jasne odmietla. Na to Lynnová iba reagovala slovami: „Nechutné. Ako sa opovažujete poprieť to?“ Po mediálnej smršti a správach, ktoré Írke chodili, zverejnila ďalší príspevok. „Till sa ma nedotkol. Akceptoval, že s ním nechcem mať sex. Nikdy som netvrdila, že ma znásilnil,“ objasnila na Twitteri.

Odporúčané
Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) Ako povedala Mojsejová, nedajte sa oj**ať. Dymová clona v parlamente síce znevažuje týrané ženy, ale pointa je inde (Komentár) 9. februára 2024, 17:00

Stále však trvala na tom, že bola zdrogovaná, a podľa jej slov nie je jedinou obeťou. Dodala, že má o tom aj dôkazy. O niekoľko dní neskôr zdieľala fotku z instagramového účtu s názvom Bring Justice to Rammstein, na ktorom bola fotka s opisom: „Ponúkam 200-tisíc dolárov za vraždu Shelbys69666 (nick Írky, pozn. redaktora).“

Na sociálnych sieťach zverejnila aj ďalšie príspevky, v ktorých sa ju podľa jej slov snažia ľudia zdiskreditovať a vymýšľajú si o nej príbehy, ktoré sa nikdy nestali. Jedna osoba napríklad napísala, že Lynnová je masochistka, ktorá sa dávala biť svojmu bratovi a po tom, ako ho podviedla s iným mužom, spáchal samovraždu. Vraj Írka klame a chce iba pozornosť a peniaze.

Kto je Alena Makeeva a čo je „Row Zero“?

Prípadom sa začali zaoberať aj nemeckí investigatívni novinári Lena Kampf a Daniel Drepper. Na Twitteri napísali výzvu, aby sa im ozvali prípadné ďalšie obete, ktoré si kapela vybrala do takzvanej „Row Zero“ zóny (inak povedané „nultého radu“, pozn. redaktora) a majú negatívnu skúsenosť z privátnych večierkov kapely.

A čo vlastne je Row Zero? Ide o exkluzívne miesto s lepším výhľadom priamo pod pódiom, kde sa majú počas koncertu zdržiavať dievčatá vopred vybrané manažmentom kapely, odkiaľ sa môžu následne ľahko dostať do backstageu a na súkromné večierky kapely. Priestor je pritom vyhradený najmä pre bezpečnostnú službu a médiá. 

Rammstein
Zdroj: Flickr/Bojana Janjić/na voľné použitie

Ako píše The Guardian, Lynnová uviedla konkrétne meno ženy, ktorá sa údajne o výber fanúšičiek a následné lákanie na párty starala. Írka ju vraj predtým, než šla na koncert do Litvy, kontaktovala prostredníctvom Instagramu, keďže sa o nej v diskusných fórach hovorilo, že je schopná pomôcť fanúšikom získať prístup na exkluzívne párty pred predstavením a po ňom.

Odporúčané
Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) Lenockatt pomohla odhaliť kauzu zneužívaných dievčat: Nesúhlasím s tým, že ich Fiki Sulík nazval hlúpymi pi*ami (Rozhovor) 9. februára 2024, 14:30

Alena Makeeva, členka tímu kapely, vraj následne poslala Lynnovej odkaz na súkromnú skupinu na WhatsAppe a nakoniec jej poslala SMS s pozvánkou, aby sa pripojila do Row Zero na koncerte vo Vilniuse. Írka po svojej skúsenosti na Twitteri zdieľala viacero konverzácií, ktoré údajne prebehli medzi fanúšičkami kapely a Makeevovou.

Na jednej fotke, avšak bez uvedeného zdroja, sa píše, že Makeeva lákala na večierky kapely aj neplnoleté dievča vo veku 15 alebo 16 rokov a dohodovala mu stretnutie s frontmanom kapely. Keď sa ohradilo, že ešte nemá osemnásť, odpísala mu, že na veku nezáleží, pretože na afterpárty sa nedeje nič nelegálne. Dievča pozvánku nakoniec odmietlo.

Násilný sex aj zdrogovanie do bezvedomia

Keďže Lynnová neprezradila, odkiaľ túto správu má, nemožno bezprostredne overiť, či ide o pravdivú informáciu. Podľa Guardianu kapela Rammstein po zverejnených obvineniach ukončila s Makeevovou spoluprácu. 


Pre nemecký denník Süddeutsche Zeitung prehovorili po Lynnovej o svojich skúsenostiach s kapelou aj ďalšie dievčatá. Údajne ich vybrali z radov účastníčok koncertov kapely alebo zo sociálnych sietí ešte pred koncertom Rammsteinu v konkrétnom meste.

Vraj obvykle šlo o dvadsiatničky, ktoré kapela pozvala na afterpárty plné drog, potom ich frontman donútil k sexu. Jedno z dievčat prezradilo, že s Lindemmanom malo konsenzuálny sex, bol však násilný, a keďže bolo ťažké sa spevákovi vzoprieť, pokračoval v styku ešte niekoľko minút po tom, ako začalo krvácať.

Odporúčané
Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa Učiteľka mala milostný pomer s 12-ročným žiakom: keď si odpykala trest vo väzení za sexuálne zneužitie dieťaťa, zobrali sa 4. decembra 2023, 9:30

S oveľa horšou skúsenosťou sa zverila nemeckému denníku iná 21-ročná žena. Na súkromnom večierku ju vraj Lindemann zdrogoval do bezvedomia, pričom keď sa zobudila v hotelovej izbe, údajne na nej ležal a spýtal sa jej, či má prestať. Ona však vraj nevedela ani to, s čím by mal prestávať. Potom vraj znova upadla do bezvedomia a prebudila sa v úplne inej hotelovej izbe. V súčasnosti však žiadna zo žien, ktoré zatiaľ prehovorili, Lindemanna neobvinila priamo zo znásilnenia. 

Frontman kapely Till Lindemann.
Frontman kapely Till Lindemann. Zdroj: Getty Images/Paul Natkin/WireImage

Prehovorila aj populárna nemecká influencerka 

Ku kauze Rammsteinu sa pred niekoľkými dňami vyjadrila už aj nemecká influencerka Kayla Shyx, vlastným menom Kayla Loska, ktorá má státisíce sledovateľov. Na Youtube v polhodinovom videu s názvom Čo sa naozaj deje na afterpárty Rammsteinu opísala, ako ju vybrali na večierok s Lindemannom.

Vo videu povedala, že na koncerte nemeckej metalovej kapely sa zúčastnila vlani spolu s kamarátkou. Prezradila, že počas koncertnej prestávky za nimi prišla Alena Makeeva, ktorá podľa influencerky vyzerala mlado, sympaticky a priateľsky. Dievčat sa spýtala, či nechcú po šou prísť na afterpárty kapely.


Zisťovala tiež to, koľko majú rokov. Shyx nakoniec na večierok šla. Podľa jej slov však šlo o nepríjemný zážitok a po celý čas mala zmiešané pocity. Z klasickej afterpárty, na ktorej boli aj niektoré nemecké celebrity, ju totiž Makeeva čoskoro odviedla preč.

Rammstein
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

„Bolo tam mramorové schodisko a pri tom schodisku bolo asi sedem alebo osem dievčat. Všetky boli z ‚nultého radu‘ a boli oblečené dosť vyzývavo. Alena povedala, že tam máme sedieť a čakať,“ priblížila influencerka. 

Následne ich vraj ochranka odviedla do inej miestnosti, pričom museli odovzdať svoje mobily. Podľa Shyx v spomínanej miestnosti bol len alkohol a dva gauče. Uviedla, že niektoré dievčatá, ktoré na nich sedeli, vyzerali neprítomne, akoby boli omámené. Jedno dievča jej vraj prezradilo, že boli aj na párty pred koncertom, kde dostali drinky.

Neskôr podľa jej slov prišiel dnu frontman Rammsteinu Lindemann, pozrel sa na ženy a jednu z nich si vybral. Potom vraj influencerka odišla, no spolu s ostatnými ju ešte pozvali k spevákovi do hotela, kam už odmietla ísť.

Žiadne afterpárty v Nemecku a koniec spolupráce

Po znepokojivých výpovediach fanúšičiek Rammsteinu s Tillom Lindemannom ukončilo spoluprácu vydavateľstvo Kiepenheuer & Witsch, v ktorom vyšli spevákove básnické zbierky. Kapela oznámila, že v Nemecku nebudú vzhľadom na súčasnú kauzu po koncerte žiadne afterpárty. Rammstein tu má za sebou dve vystúpenia na Olympijskom štadióne v Mníchove a ďalšie dve (v sobotu 10. a v nedeľu 11. júna) ho ešte čakajú. 

Odporúčané
Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia Jedna mala 17, druhá len 12 rokov. Slovenky otvorene hovoria o následkoch sexuálneho násilia 25. novembra 2023, 14:30

K situácii týkajúcej sa kapely sa vyjadrila už aj nemecká ministerka pre rodinu Lisa Pausová. Apelovala na zrušenie „nultého radu“. Podľa jej slov sa o nových ochranných opatreniach musí diskutovať „rýchlo a konkrétne“, zároveň vyzvala na vytvorenie chránených priestorov pre ženy na koncertoch a na využívanie takzvaných informačných tímov, ktoré by riešili podozrenia zo sexuálnych útokov.

Ako píše DW, kapela sa má v rámci turné do Nemecka, konkrétne do Berlína, vrátiť v júli. Rammstein tam majú odohrať až tri koncerty. O ich zrušení sa zatiaľ nehovorí, nemecký denník Bild však v utorok zverejnil prieskum, ktorý vraví, že väčšina ľudí si želá zrušenie zvyšných koncertov skupiny v rámci európskeho turné, kým sa obvinenia nevyriešia. 

Napriek tomu, že kapelu úrady oficiálne zatiaľ nevyšetrujú, hudobníci si najali právnickú firmu, aby obvinenia prešetrila. V poslednom vyhlásení na Instagrame kapela píše, že tvrdenia žien ich veľmi zasiahli a berú ich skutočne vážne: „Je pre nás dôležité, aby sa fanúšikovia na našich koncertoch cítili pohodlne a bezpečne tak pred pódiom, ako aj za ním.“

„Odsudzujeme akékoľvek prekračovanie osobných hraníc a prosíme vás: neodsudzujte tých, ktorí tieto obvinenia vzniesli. Majú právo na svoj pohľad na vec,“ píše kapela s tým, že aj oni majú svoje práva a žiadajú, aby ich ľudia neodsudzovali. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rammstein (@rammsteinofficial)

Domov
Zdieľať
Diskusia