Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Lukáš Čelka
8. apríla 2023, 18:26
Čas čítania 0:48

Farmaceutická firma tvrdí, že do roku 2030 bude existovať vakcína na rakovinu. Zdokonaliť vývoj vakcín pomohla pandémia covidu-19

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nové vakcíny môžu v budúcnosti zachrániť milióny ľudí.

Portál The Guardian píše, že podľa expertov môžu už v najbližšom desaťročí vzniknúť rôzne nové vakcíny, ktoré spôsobia prevrat vo svetovom zdravotníctve. Očkovať sa podľa nich v budúcnosti budeme proti rakovine, kardiovaskulárnym či autoimunitným ochoreniam.

Za obrovský pokrok pri vývoji vakcín môžeme pritom vďačiť práve pandémii koronavírusu, ktorá svet sužovala posledné roky. Vedci totiž za 12 až 18 mesiacov popri intenzívnom vývoji vakcíny na covid-19 zlepšili svoje skúsenosti natoľko, že nebyť pandémie by im takýto pokrok mohol trvať aj 15 rokov.

Hlavný lekár farmaceutickej spoločnosti Moderna sa pre portál vyjadril, že firma bude schopná ponúknuť vakcínu takmer na všetky druhy chorôb už o päť rokov. Podľa jeho slov aktuálne vyvíjajú vakcíny na rakovinu zamerané na rôzne typy nádorov.

„Ak budeme mať túto vakcínu, bude vysokoúčinná a zachráni státisíce, ak nie milióny životov. Myslím si, že dokážeme ľuďom po celom svete ponúknuť personalizované vakcíny proti rakovine, a to na viacero typov nádorov,“ vyjadril sa Paul Burton s tým, že viaceré infekcie dýchacích ciest by mohli byť v budúcnosti pokryté jednou injekciou.

Okrem Moderny však veľký pokrok hlásia aj iné farmaceutické spoločnosti, ako napríklad Pfizer či Novavax. Pfizer napríklad v spolupráci so spoločnosťou BioNTech vyvíja očkovanie proti pásovému oparu a ďalším infekčným chorobám.

Domov
Zdieľať
Diskusia