Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
30. marca 2023, 14:50
Čas čítania 1:28

Známy Slovák tvrdí, že mu TANAP udelil doživotný zákaz natáčania dokumentov. Národný park obvinenia z Instagramu odmieta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský dokumentarista Patrik Paulínyi tvrdí, že dostal doživotný zákaz natáčania dokumentov v Tatranskom národnom parku. Správa TANAP-u uviedla, že žiadna čierna listina, o ktorej Paulínyi rozpráva, neexistuje.

Známy slovenský dokumentarista Patrik Paulínyi v stredu 29. marca zverejnil na sociálnej sieti príspevok, v ktorom tvrdí, že dostal doživotný zákaz natáčania dokumentov v Tatranskom národnom parku (TANAP). Podľa slov Paulínyiho ho správcovia parku vysmiali a povedali mu, že ho zaradili na „blacklist“, keď dávnejšie žiadal o povolenie natáčať v parku svoj dokumentárny film.

„Dôvod zákazu? Pokuta od inšpekcie životného prostredia za skialp mimo oficiálneho skialpového areálu v Mengusovskej a Zlomiskovej doline. Dokonca som dostal výsmech, že po tomto priestupku sa nachádzam na ‚blackliste,‘ ktorý je navyše len akýmsi výmyslom jednej osoby a podľa žiadneho zákona neexistuje,“ priblížil celý incident Paulínyi.

V príspevku zároveň dodáva, že si uvedomuje svoju chybu a pokutu obratom uhradil. Navyše sa údajne ponúkol, že bude o Tatranskom národnom parku šíriť osvetu pre desiatky tisíc followerov na svojom Instagrame, no túto ponuku podľa neho správa parku odignorovala.

Nepreukázal náležité znalosti v oblasti ochrany prírody, odkazuje TANAP

Správu Tatranského národného parku sme preto poprosili o reakciu na dokumentaristov príspevok. Podľa vedúceho odboru osobitného určenia JUDr. Petra Dzurillu ide zo strany Paulínyiho o bezpredmetné obvinenia. „Správa Tatranského národného parku neeviduje žiadnu čiernu listinu zákazov, o ktorej autor príspevku hovorí, nakoľko takáto listina ani neexistuje,“ priblížil Dzurilla.

13. apríla 2024, 9:00 Čas čítania 1:53 Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ Turistika – šport pre každého. Toto sú dôvody, prečo si ju zamiluješ

V odpovedi na naše otázky ozrejmil aj skutočnosť, že Štátna ochrana prírody SR dňa 10. mája 2021 neodporučila povolenie výnimiek a udelenie súhlasu s natáčaním pre dokumentaristu. Paulínyi sa podľa TANAP-u v minulosti dopustil viacerých priestupkov na úseku ochrany prírody, za ktoré bol následne sankciovaný. 

Nesúhlas s udelením výnimky vydal Okresný úrad Košice vo svojom rozhodnutí z 18. júna 2021. Jedným z dôvodov negatívneho stanoviska bol údajne aj fakt, že „žiadateľ nepreukázal náležité znalosti v oblasti ochrany prírody“.

Správa TANAP-u zároveň považuje za zavádzajúcu informáciu, že Paulínyi výnimku nedostal na základe jedného priestupku týkajúceho sa skialpu. Národný park podľa svojho stanoviska u Paulínyiho eviduje v rokoch 2018 a 2019 opakované hlásenia a podozrenia o priestupkoch, „napríklad v súvislosti s použitím dronov na území národného parku či neoprávneným pohybom mimo značených turistických chodníkov“.

„Zdôrazňujeme, že Správa TANAP-u podobné praktiky ako doživotné zákazy nikdy v minulosti ani v súčasnosti nepraktikovala a ako organizácia sme aj naďalej otvorení komunikácii s každým, kto rešpektuje pravidlá správania a pohybu v Tatranskom národnom parku,“ uzavrel Dzurilla vo vyjadrení.

Dokumentarista Patrik Paulínyi údajne dostal doživotný zákaz natáčania dokumentárnych filmov.
Dokumentarista Patrik Paulínyi údajne dostal doživotný zákaz natáčania dokumentárnych filmov. Zdroj: IG/patrikpaulinyi, TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia