Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Eduard Starkbauer
27. marca 2023, 9:40
Čas čítania 0:49

Slovenskí učitelia by okamžite potrebovali zvýšiť platy o 48 %. Takéto majú výplaty, oproti priemeru masívne zaostávajú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najväčší problém s novými učiteľmi majú v Bratislavskom kraji.

Spoločnosť Profesia.sk si pri príležitosti Dňa učiteľov posvietila na to, koľko zarábajú slovenskí učitelia v porovnaní s inými profesiami s druhostupňovým vysokoškolským vzdelaním.

Priemerný základný plat učiteľov základných a stredných škôl na Slovensku je 1 206 eur v hrubom, čo je o 576 eur menej ako priemerná mzda zamestnancov s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa vo výške 1 782 eur.

Potrebovali by okamžité navýšenie platu

Ak chcú teda učitelia zárobkovo dobehnúť celoslovenský priemer rovnako titulovaných zamestnancov, potrebujú okamžité navýšenie platu o takmer 48 percent. Práve platy sú na Slovensku označované za hlavný dôvod nezáujmu ľudí o prácu v školstve. Kým dopyt po nových učiteľoch stúpa, počet reakcií uchádzačov a uchádzačiek rok čo rok klesá. 

Vzhľadom na životné náklady je problém najvypuklejší najmä v Bratislavskom kraji. Spomedzi 5 849 pedagogických ponúk za rok 2022 bola viac ako polovica práve v hlavnom meste a jeho okolí. 

Mzdy učiteľov sú výrazne pod priemerom ľudí s univerzitným vzdelaním aj vo všetkých ostatných krajinách Vyšehradskej štvorky. Veľmi podobnú situáciu môžeme vidieť aj v Českej republike. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Poľskí pedagogickí zamestnanci strácajú na priemerný plat ľudí s vysokou školou dokonca 60 percent a v Maďarsku je tento rozdiel ešte výraznejší a predstavuje až zhruba 79 percent. V Chorvátsku, Slovinsku či Estónsku sú, naopak, rozdiely výrazne menšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia