Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
23. marca 2023, 19:14
Čas čítania 0:59

KALKULAČKA: Tu si Slováci môžu vypočítať, aký budú mať dôchodok. Tieto nástroje ti prezradia, ako sa budeš mať v starobe

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa ponúka informatívny výpočet výšky dôchodku.

Slováci a Slovenky narodení po roku 1966 pôjdu podľa súčasných pravidiel do dôchodku vo veku 64 rokov. Už teraz pritom môžeš zistiť, aký starobný dôchodok by ti vyšiel na základe tvojich príjmov a odvodov. V prípade potreby stíhaš niečo upraviť, zvážiť investovanie alebo zmeniťprácu.

Informatívnu výšku dôchodku podľa aktuálne platných tabuliek ti vypočítajú priamo v Sociálnej poisťovni. Môžeš o to požiadať osobne v ktorejkoľvek pobočke poisťovne, vyplniť online formulár pre otázky alebo si to bezplatne zistiť na telefonickom čísle 0800 123 123.

Sumu ti však vypočítajú len z I. piliera. Nemusí sa zhodovať s tým, čo ti napokon naozaj vyjde – najpresnejší výsledok dostanú ľudia, ktorí sú nie viac ako 12 mesiacov pred odchodom do dôchodku.

Ak máš aj II. alebo III. pilier, prípadne súkromné investovanie, využiť môžeš interaktívne kalkulačky na výpočet dôchodku. Ponúka ich napríklad Slovenská sporiteľňa či Tatra banka. V oboch prípadoch musíš zadať svoj vek, príjem (pozor, jedna kalkulačka chce hrubý a druhá zas čistý príjem) a prípadne dodatočné informácie o sporeniach. 

dôchodková kalkulačka
Zdroj: screenshot/SLSP

Slovenská sporiteľňa ti vie vypočítať výšku dôchodku s ohľadom na všetky tri piliere a vlastné úspory, vybrať si môžeš aj očakávaný ročný výnos a vieš vyplniť aj aktuálnu výšku úspor. Ráta s 15 rokov trvajúcim dôchodkom. V roku 2021 dosiahla stredná dĺžka života žien pri narodení hodnotu 78,13 roka a stredná dĺžka života mužov pri narodení 71,16 roka.

13. marca 2024, 8:30 Čas čítania 3:54 Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur

Kalkulačka Tatra banky počíta s troma hlavnými piliermi a ukáže ti aj rozloženie medzi nimi. Optimálna miera náhrady príjmu počas dôchodku je podľa tejto kalkulačky 70 %.

dôchodková kalkulačka
Zdroj: screenshot/Tatra banka
Domov
Zdieľať
Diskusia