Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. marca 2023, 17:35
Čas čítania 0:55

Rusko a Čína spoločne podpíšu deklaráciu o novej ére spolupráce

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V piatok to oznámil poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

Ruský prezident Vladimir Putin podpíše budúci týždeň v Moskve so svojím čínskym kolegom Si Ťin-pchingom deklaráciu o „novej ére“ partnerstva a spolupráce. V piatok to oznámil poradca ruského prezidenta pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov.

„Lídri podpíšu... spoločné vyhlásenie o posilňovaní komplexného partnerstva a strategických vzťahov vstupujúcich do novej éry,“ citovali Ušakovovo vyjadrenie ruské tlačové agentúry. Poradca dodal, že Putin a Si Ťin-pching podpíšu aj deklaráciu o rusko-čínskej ekonomickej spolupráci do roku 2030 i ďalšie bilaterálne dokumenty.

Ušakov zároveň potvrdil, že obaja lídri budú v Moskve diskutovať i o situácii na Ukrajine. Pri tejto príležitosti ocenil umiernený postoj Číny k rusko-ukrajinskému konfliktu. Peking podľa neho „rozumie skutočným príčinám tejto krízy“. Moskva zároveň víta čínsky mierový plán pre Ukrajinu, ktorý bol zverejnený vo februári.

Chcú ukázať silu rusko-čínskej spolupráce

Čínsky prezident absolvuje návštevu Ruska od 20. do 22. marca. Putin pozval Si Ťin-pchinga do Ruska vlani v decembri. Ako vtedy povedal, táto návšteva by mohla „celému svetu ukázať silu rusko-čínskych väzieb“.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Čínsky líder naposledy navštívil Rusko v roku 2019. Putin sa však pred vyše rokom zúčastnil na otváracom ceremoniáli zimných olympijských hier v Pekingu. Obaja lídri sa stretli v septembri na regionálnom bezpečnostnom stretnutí v Uzbekistane.

Peking uzavrel vlani vo februári s Moskvou takzvané partnerstvo bez hraníc, a to len niekoľko týždňov pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu. Komunistická Čína dlhodobo odmieta odsúdiť inváziu a kritizuje západné sankcie voči Moskve, za čo si vyslúžila kritiku Západu.

Domov
Zdieľať
Diskusia