Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. marca 2023, 18:55
Čas čítania 1:12

Už 80-tisíc Slovákov plánuje využiť príspevok až 19-tisíc eur na obnovu starého domu. Tieto podmienky treba splniť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prieskum ukázal, že až 75 percent opýtaných o schéme Obnov dom už počulo alebo si dokonca študovalo podmienky.

V najbližších dvoch rokoch plánuje obnoviť svoj dom s využitím štátnej dotácie až 80-tisíc majiteľov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý začiatkom roka pre platformu Budovy pre budúcnosť zrealizovala agentúra Focus.

Zvýšenie miery dotácie v novej výzve rezortu životného prostredia preto platforma považuje za zbytočné a z hľadiska verejných prostriedkov za nehospodárne, uviedla v piatok riaditeľka platformy Katarína Nikodemová.

„Podľa nášho prieskumu z januára približne 80 000 vlastníkov rodinných domov, ktorí chcú v najbližších dvoch rokoch obnovovať svoj dom, plánuje využiť štátnu dotáciu. Obavy, že cieľ obnoviť 30 000 rodinných domov do roku 2026 nesplníme, sú teda predčasné. Záujem o dotačnú schému je obrovský,“ uviedla Nikodemová.

Príspevok až do výšky 19-tisíc eur

Platforma však oceňuje, že ministerstvo zachovalo motivačný princíp odmeny pri ambicióznych obnovách. Ak žiadateľ zrealizuje opatrenia na úsporu primárnej energie nad 60 percent, má nárok na bonus vo výške 4000 eur a môže takto získať finančný príspevok až do výšky 19-tisíc eur.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prieskum zároveň ukázal, že až 75 percent opýtaných o schéme Obnov dom už počulo alebo si dokonca študovalo podmienky. „Na porovnanie, kým v roku 2020 plánovali vtedajšiu dotačnú schému využiť len tri percentá opýtaných, v aktuálnom prieskume záujem o dotáciu deklarovalo až 44 percent opýtaných,“ doplnil Richard Paksi, analytik platformy.

Najväčší problém, ktorý bráni plynulosti čerpania, momentálne vidí platforma v procesoch spracovania žiadostí a uzatvárania zmlúv. Žiadostí o dotáciu je evidovaných 3 581, no Slovenská agentúra životného prostredia zatiaľ rozhodla o 158 žiadostiach. Z toho bolo 102 úspešných a 56 neúspešných žiadateľov.

„Je tu obrovská diera a je na mieste pýtať sa, ako chce tieto medzery vedenie ministerstva a SAŽP pri ďalších výzvach odstrániť. Zlepšenie procesov a jasné lehoty na odpoveď žiadateľovi, na uzavretie zmluvy a na preplatenie faktúr sú totiž pre úspešnosť čerpania prostriedkov absolútne kľúčové a budeme k týmto problémom iniciovať ďalšie pracovné stretnutia,“ dodala Nikodemová.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Adriána Hudecová
Domov
Zdieľať
Diskusia