Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
16. marca 2023, 11:28
Čas čítania 0:53

AKTUÁLNE: Americká armáda zverejnila video zo zrážky dronu s ruskou stíhačkou. Na záberoch vidno, ako k nehode došlo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Američania zverejnili autentické zábery zo zrážky.

Americká armáda zverejnila autentické zábery z dronu, ktorý sa v utorok 14. marca 2023 zrazil s ruskou stíhačkou nad Čiernym morom.

Zrážka amerického dronu MQ-9 Reaper a ruskej stíhačky Su-27 vyvolala rozruch na celom svete. Američania si dokonca predvolali ruského veľvyslanca v USA, od ktorého žiadali vysvetlenie celého incidentu.

Z videa vyplýva, že ruské stíhačky opakovane nalietavali do bezprostrednej blízkosti dronu, na ktorý vypúšťali letecké palivo. Pri jednom z náletov zrejme došlo ku kontaktu stíhačky s dronom, pri ktorom ruský pilot poškodil dronu lopatku vrtule. Američania následne stroj nasmerovali do mora a dron sa doň zrútil.

Američania incident odsúdili

Ruská stíhačka Su-27 sa v utorok ráno v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom MQ-9 Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda, podľa ktorej išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin.

Podľa americkej armády dve ruské stíhačky Su-27 vykonávali manéver s cieľom dron odchytiť, pričom jedna z nich zasiahla jeho vrtuľu. Američania následne vzhľadom na jeho poškodenie a neovládateľnosť spôsobili pád vlastného stroja do vody. Už pred kolíziou vypúšťali ruské lietadlá na dron palivo, zrejme v snahe poškodiť ho alebo znemožniť mu orientáciu, a nalietavali predeň.

Moskva tento incident označila za provokáciu. Viac sa o zrážke dočítaš v tomto článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia