Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. marca 2023, 7:10
Čas čítania 0:56

Rusi takmer prišli o pilota aj stíhačku, keď útočili na americký dron. Američania detailne opísali, čo sa dialo pred zrážkou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruské stíhačky mali na dron už pred pádom vypúšťať palivo v snahe poškodiť ho alebo mu znemožniť orientáciu a nalietavali predeň.

Zrážka ruskej stíhačky s americkým dronom nad Čiernym morom pravdepodobne spôsobila na ruskom stroji určité poškodenie, uviedol brigádny generál amerických vzdušných síl a hovorca Pentagónu Pat Ryder. 

„Videli sme, že stíhacie lietadlo zhadzuje palivo pred bezpilotným lietadlom MQ-9 Reaper a potom sa dostane k dronu tak blízko, že mu až poškodí vrtuľu. Odhadujeme, že to pravdepodobne spôsobilo určité škody aj na ruskej stíhačke,“ povedal Ryder novinárom.

Ruská stíhačka Su-27 sa v utorok ráno v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom MQ-9 Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda, podľa ktorej išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin.

Podľa americkej armády dve ruské stíhačky Su-27 vykonávali manéver s cieľom dron odchytiť, pričom jedna z nich zasiahla jeho vrtuľu. Američania následne vzhľadom na jeho poškodenie a neovládateľnosť spôsobili pád vlastného stroja do vody.

Už pred kolíziou vypúšťali ruské lietadlá na dron palivo, zrejme v snahe poškodiť ho alebo mu znemožniť orientáciu, a nalietavali predeň. V blízkosti dronu sa pohybovali asi 30 až 40 minút a kolízia sa stala o 7.03 h SEČ, povedal Ryder.

Rusko označilo incident za provokáciu 

Moskva vníma incident súvisiaci so zrážkou amerického vojenského dronu a ruskej stíhačky nad Čiernym morom ako provokáciu. Vyhlásil to v utorok ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov s tým, že Moskva nechce konfrontáciu. 

„Incident vnímame ako provokáciu,“ uviedol Antonov po odchode z amerického ministerstva zahraničných vecí, ktoré si ho v tejto veci predvolalo.

pád dronu
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia