Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
14. marca 2023, 16:41
Čas čítania 0:57

Desaťtisíce Slovákov môžu dostať dovolenkový príspevok 275 €. Prečítaj si všetky podrobnosti

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Nárok na rekreačné preukazy však nevzniká automaticky. Zamestnanec o príspevok musí požiadať zamestnávateľa.

Slováci, ktorí pracujú v štátnej alebo súkromnej sfére, majú nárok na využitie rekreačných poukazov. Na tie majú nárok osoby pracujúce v podnikoch, ktoré zamestnávajú viac ako 50 zamestnancov. Pracovný pomer u takýchto zamestnávateľov musí trvať nepretržite najmenej 24 mesiacov, uvádza portál Rekreačné poukazy.

„V prípade obdržania poukazu ho musí zamestnanec využiť výhradne na území Slovenskej republiky (nepoužiteľné v iných krajinách), pričom vo vybranom zariadení musí prenocovať minimálne dve noci a môže využiť stravovacie služby alebo iné služby súvisiace s rekreáciou,“ informujú na internetovej stránke.

Zamestnanec pritom platí 45 percent oprávnených nákladov, teda 225 eur z maximálnej možnej sumy na kalendárny rok. Zvyšných 275 eur dopláca zamestnávateľ. Ak však za dovolenku zaplatí menej ako 500 eur, výška rekreačného poukazu sa zníži, naďalej však bude predstavovať 55 percent z nákladov.

Výhodou rekreačných preukazov je aj možnosť využitia pre rodinných príslušníkov. Finančne pomôcť tak môžeš manželovi alebo manželke, svojim deťom či rodičom, s ktorými žiješ v jednej domácnosti.

Ako môžem o príspevok požiadať?

Ak má zamestnanec záujem o rekreačný poukaz, musí oň požiadať u svojho zamestnávateľa. „Zamestnanec môže za kalendárny rok požiadať o príspevok na rekreáciu len u jedného zamestnávateľa. Zamestnanca, ktorý požiada o príspevok na rekreáciu, nemožno žiadnym spôsobom znevýhodniť v porovnaní so zamestnancom, ktorý o tento príspevok nepožiada,“ uvádzajú v zákone.

6. februára 2024, 17:00 Čas čítania 3:30 Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 € Na Slovensko prichádza česká investičná platforma. Investovať do nehnuteľností môžeš už od 20 €

Na príspevok teda nevzniká nárok automaticky. Ak oň zamestnanec požiada a spĺňa podmienky ustanovené zákonom, zamestnávateľ nemôže odmietnuť poskytnutie tohto príspevku.

Viac o rekreačných poukazoch sa môžeš dočítať na tomto odkaze.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Unsplash/Robert Anasch
Domov
Zdieľať
Diskusia