Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
11. marca 2023 o 17:07
Čas čítania 0:38

Nemeckí katolícki kňazi budú žehnať párom rovnakého pohlavia. Vatikán varuje pred zlomom v cirkvi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rozhodnutie podporilo 81 % duchovných.

V Nemecku budú môcť katolícki kňazi po novom požehnávať páry rovnakého pohlavia. Tento krok podporilo na zjazde vo Frankfurte nad Mohanom pri hlasovaní až 81 percent prítomných biskupov a iných vysokopostavených duchovných, píše Deutsche Welle.

Z 202 členov synodálneho zhromaždenia bolo za 176. Štrnásti hlasovali proti a dvanásti sa zdržali. Dokument zahŕňajúci toto rozhodnutie, ktorý počas zhromaždenia prijali, bude platný od roku 2026. Za tento čas treba pripraviť liturgický formát požehnaní.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: The OWP/Ted Eytan

Stretnutia katolíckych predstaviteľov s názvom Synodálna cesta sa zameriavajú na potenciálne zmeny katolíckej cirkvi v Nemecku. Okrem iného sa snažia ukončiť kňazský celibát a podporujú možnosť, aby boli ženy vysvätené za diakonky. Reformné hnutie vzniklo v čase rekordného odchodu Nemcov z katolíckej cirkvi. Ich počet v roku 2021 prvýkrát klesol pod hranicu 50 percent. 

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Vatikán však upozorňuje na to, že kroky Synodálnej cesty môžu viesť k zlomu v katolíckej cirkvi v Nemecku. Biskup z Eichstättu Gregor Maria Hanke spomenul možnosť, že by sa nemecká cirkev odtrhla podobne ako v minulosti anglikánska.

Domov
Zdieľať
Diskusia