Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko
10. marca 2023, 15:30
Čas čítania 2:31

Vďaka týmto trikom Slováci ušetria na nových „ešpézetkách“ slušný balík peňazí. Ako môžeš získať diaľničnú zadarmo?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nové evidenčné čísla vozidiel vstúpili do platnosti od 1. januára 2023. Mnoho Slovákov však netuší, ako na nich môžu ušetriť nemalé finančné sumy, ktoré by ináč prepadli na poplatky.

Delenie motoristov podľa okresov na Slovensku sa končí. Od 1. januára 2023 tohto roka máme na Slovensku nové evidenčné čísla vozidiel, ktoré stretávame čoraz častejšie, keďže sa dopravným inšpektorátom postupne míňajú tie staré.

S výmenou tabuliek sú spojené nemalé poplatky, na ktorých môžeš po novom výrazne ušetriť. Čo všetko o nových EČV potrebuješ vedieť, aby si na dopravnom inšpektoráte zbytočne nemíňal peniaze?

Okrem nového dizajnu prichádzajú EČV so zmenou výrobnej technológie, ale aj zmenou v zaužívanom prepise vozidla. Od januára sa tabuľky viažu na vozidlá, nie majiteľov, ako to bolo v minulosti. Dochádza tak k úplnému zrušeniu dvojkrokového prepisu vozidiel.

Nový prepis vozidla ušetrí čas kupcovi aj predajcovi

Ak nový majiteľ v minulosti zakúpil vozidlo v inom okrese, ako mal trvalý pobyt alebo v prípade firmy sídlo prevádzkarne, pôvodný majiteľ musel vozidlo v danom okrese odhlásiť so súhlasom nového majiteľa. Následne potreboval nový majiteľ do 30 dní nahlásiť vozidlo na príslušnom dopravnom inšpektoráte. Celý tento postup je však pri nových EČV minulosťou.

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

„Držiteľ vozidla sa v prípade predaja môže rozhodnúť, či pri odpredaji vozidla odpredá aj tabuľku alebo si ju ponechá. Tú môže následne použiť do jedného roka na iné vozidlo,“ informuje riaditeľ odboru dokladov a evidencií Prezídia Policajného zboru Jozef Janský v podcaste ministerstva vnútra. Upozorňuje však na to, že nemôže dôjsť k prenosu tabuliek z osobného vozidla na motocykel, ale len na iné osobné vozidlo.

V súčasnosti môžeš požiadať o zmenu bez odhlásenia vozidla na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte bez ohľadu na okres, v ktorom máš trvalý pobyt alebo si auto kúpil. Pri požiadaní dôjde k príprave a výdaju nových dokladov.

Ušetriť môžeš aj vďaka novému spôsobu prepisovania EČV. V prípade, že sa ako majiteľ predávaného vozidla rozhodneš pre ponechanie svojich tabuliek, nemusíš platiť 33 eur. Tie by si inak minul na vydanie nového páru.

Portál živé.sk upozornil na to, že dokážeš ušetriť ďalších 60 eur. Ak má predávané vozidlo platnú ročnú diaľničnú známku, tá sa pri ponechaní tabuliek s evidenčným číslom prenáša na nové vozidlo, na ktorom ho využiješ.

Koľko si zaplatím a ako ešte dokážem ušetriť?

V jednoduchosti, poplatky sa oproti starým EČV nezmenili a ostali rovnaké. Vydanie páru tabuliek stojí 33 eur. Existuje však spôsob, ktorým dokážeš ušetriť viac ako polovicu tejto sumy. Ak o vydanie nových tabuliek požiadaš elektronicky, pár ťa vyjde len na 16 eur.

Rovnako to platí aj v prípade EČV na želanie. Ak máš záujem o tabuľku s vlastným popisom, zaplatíš si za nový pár až 331 eur. Aj tento proces sa však dá obísť elektronickou žiadosťou, ktorá ti ušetrí rovných 140 eur. Platiť teda nebudeš musieť pôvodných 331 eur, ale iba 191 eur.

Pozitívom pre fanúšikov vlastných popisov je aj fakt, že môžu využiť až 7 znakov. Pri starých „ešpézetkách“ to bolo iba 5 znakov.

Nové EČV vo výrobe.
Nové EČV vo výrobe. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Pri tabuľkách na želanie však platí niekoľko pravidiel, ktoré musíš dodržať. Prvé dva znaky musia byť písmená, nie čísla. Dvomi číslami sa môže začínať EČV iba v prípade Armády Slovenskej republiky. Zároveň nemôžu tabuľky obsahovať hanlivé nápisy alebo vulgarizmy, čo platilo aj v uplynulých rokoch.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

V súčasnosti si na výdaj novej tabuľky počkáš približne jeden až dva týždne. Ministerstvo vnútra SR však pracuje na urýchlení procesu, pričom chce, aby sa v najbližšom čase čakacia lehota skrátila na menej ako 7 dní.

Elektronickú žiadosť môžeš podať pomocou oficiálnej stránky ministerstva na tomto odkaze.

Aký problém mali so starými EČV?

Veľkou komplikáciou pri starých dizajnoch bola častá zámena znakov ako 0 a O alebo I a 1, vysvetľuje Janský. Policajti, vodiči a kamerové systémy by po novom mali byť schopní jednoduchšie identifikovať evidenčné čísla vozidiel, a to aj v prípade zníženej viditeľnosti. 

Zároveň priblížil, že za uplynulých 25 rokov vydali dopravné inšpektoráty viac ako 17 miliónov kusov evidenčných čísiel, z ktorých mnohé vidíme na cestách doteraz. Tie sa postupom času vytratia a  vymenia za nové tabuľky s prehľadnejším dizajnom.

Domov
Zdieľať
Diskusia