Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
1. januára 2023, 12:13
Čas čítania 0:58

Na Slovensku začali platiť nové EČV bez skratky okresu. Takto budú fungovať

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

K zmene správnych poplatkov nedochádza. Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob.

Od nového roka sa zavádzajú celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu. Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na majiteľov.

Zmeny v evidencii vozidiel podľa rezortu vnútra prinesú občanom menej byrokracie, ako aj úsporu peňazí za správne poplatky. Štát zároveň ušetrí financie za nákup nových tabuliek. Pri predaji vozidla do iného okresu alebo presťahovaní vlastníka do iného okresu tak už nie sú potrebné nové tabuľky.

pas, klientske centrum v bratislave
Zdroj: Refresher/Timea Krauszová

Tabuľky s EČV od januára začína vyrába štátna akciová spoločnosť Automobilové opravovne Ministerstva vnútra SR. Evidenčné čísla sa naďalej skladajú z dvoch písmen, troch číslic a dvoch písmen. Začínajú ich vytvárať nanovo od kombinácie AA-001AA. „Tento spôsob zároveň umožní požiadať o pridelenie evidenčného čísla vytvoreného na základe požiadavky občana. Nielen so skratkou príslušnosti k okresu pobytu alebo sídla, ale s akoukoľvek skratkou, napríklad ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobne.“


K zmene správnych poplatkov nedochádza. Prechodné obdobie pôvodných tabuliek potrvá do vyčerpania skladových zásob. 

„Novela zákona zároveň umožní vlastníkovi pri predaji vozidla ponechať si tabuľky s evidenčným číslom, ktoré následne môže prideliť na svoje ďalšie vozidlo v lehote do jedného roka od zmeny v evidencii vozidiel po predaji,“ priblížilo ministerstvo vnútra s tým, že takéto vydanie tabuliek je bezplatné. Súčasné tabuľky si možno ponechať aj pri predaji do iného okresu, používať ich možno bez obmedzenia.


Dnešným dňom sa ruší aj dvojkrokový prepis vozidla. Kompletný prepis aj s vydaním nových dokladov bude podľa rezortu možné urobiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, pričom v prípade potreby sa budú doklady aj tabuľky zasielať kuriérom.

Domov
Zdieľať
Diskusia