Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. marca 2023, 11:15
Čas čítania 0:33

Od roku 2024 si ľudia budú musieť zaplatiť za vstup do Európskej únie. Už vieme, koľko bude poplatok stáť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Cestovanie bude vďaka novému systému údajne rýchlejšie a bezpečnejšie.

Cestovný systém ETIAS (Európsky systém pre cestovné informácie a povolenie) mal byť spustený v priebehu tohtoročného novembra. Jeho štart sa však odkladá až na rok 2024, informuje CNN

Systém ETIAS bude slúžiť ako zavádzanie predbežného súhlasu prostredníctvom online  formulára pre občanov mimo krajín EÚ, ktoré sú oslobodené od vízovej povinnosti. Tým sa vraj uľahčí prechod cez hranice a zvýši sa bezpečnosť. Cestovné povolenia ETIAS však nie je vízum (rozdiel medzi ETIAS a vízami nájdeš tu).

Zakúpenie autorizácie, ktorá je platná na 3 roky, bude stáť 7 eur. V online formulári bude potrebné okrem osobných údajov vyplniť otázky zamerané na to, či je osoba prichádzajúca do krajín EÚ z konfliktnej zóny alebo má záznam v trestnom registri. 

V prípade rizikových žiadostí môže byť vstup do krajín EÚ zamedzený. Rozhodnutie by v prípade každej žiadosti malo prísť do 4 týždňov, uvádza web Európskeho parlamentu.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Store Norske Leksikon
Domov
Zdieľať
Diskusia