Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
28. februára 2023, 15:24
Čas čítania 1:04

Niekto sa pokúšal zmanipulovať divácke hlasovanie v Na telo. Naď jasne zvíťazil nad Blanárom, ale televízia odhalila podvod

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Televízia musela hlasovanie dočasne pozastaviť, aby získala čas zanalyzovať situáciu a zaviesť potrebné bezpečnostné opatrenia.

V televíznej relácii Na telo zaznamenali v nedeľu 26. februára 2023 pokus o manipuláciu s diváckym hlasovaním, informuje portál tvnoviny.sk. Hosťami nedeľnej politickej diskusie boli Juraj Blanár zo strany Smer-SD a dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď z hnutia OĽaNO.

Naď v hlasovaní výrazne zvíťazil, čo sa nepozdávalo zástupcom Smeru, ktorí na podozrenia z manipulácie okamžite upozornili televíziu.

TV Markíza označila celý pokus o zmanipulovanie za organizovaný. Analytici zaznamenali až štvornásobne vyšší počet hlasov, ako je bežné. Bezpečnostné opatrenia napriek tomu zabránili manipulačnej schéme, o čom podľa televízie svedčia desaťtisíce vyradených a neplatných hlasov.

Ako k tomu mohlo dôjsť?

Bezpečnostní analytici zaznamenali vysoký počet botov a automatizovaných skriptov, od ktorých prichádzali neplatné hlasy. Nezvyčajne vysoký počet prijatých hlasov podľa Markízy naznačuje, že boli na manipuláciu hlasovania objednaní ľudia a služby, ktoré sa bežne dajú zakúpiť v zahraničí. Poskytovanie podobných služieb je populárne napríklad v Indii.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

IT odborníci zároveň vysvetlili, že celý proces možno odhaliť pomerne „jednoducho“, a to pomocou technológie reCAPTCHA. Pri hlasovaní musí každý divák „vyklikať“ niekoľko obrázkov, ktoré sú zhodné s textovým opisom. Veľa nesprávne vyplnených či vôbec nevyplnených hlasovacích lístkov naznačilo, že ide o umelo vygenerované neplatné hlasy.

Chceme, aby nám naši diváci a diváčky dôverovali, najmä v súvislosti s blížiacimi sa predčasnými parlamentnými voľbami. Keďže naši odborníci na IT bezpečnosť nedokážu zaručiť, že takýto masívny platený útok na obídenie a manipuláciu nášho hlasovacieho systému sa už nikdy nebude opakovať, rozhodli sme sa hlasovanie pozastaviť,“ uviedol Henrich Krejča, riaditeľ centra spravodajstva a publicistiky TV Markíza.

Nateraz nie je známe, ako dlho bude trvať pozastavenie diváckeho hlasovania. Do platnosti však vstúpi už od najbližšej nedele 5. marca.

Juraj Blanár a Jaroslav Naď.
Juraj Blanár a Jaroslav Naď. Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia