Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
28. februára 2023, 9:48
Čas čítania 0:42

Na poli v Turecku sa po prepadnutí pôdy vytvoril obrovský kráter, ktorý sa zväčšoval. Nikto zatiaľ nevie objasniť, ako vznikol

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Medzi prepadlinou a ničivým zemetrasením zatiaľ vedci nedokázali nájsť súvislosť.

Obyvateľov Turecka prekvapila záhadne vyzerajúca diera s priemerom 37 metrov a hĺbkou 12 metrov. Tento úkaz vznikol na poli v meste Konya v juhozápadnej časti krajiny, informuje turecká štátna agentúra Anadolu Agency. Od prvotného prepadu sa navyše rozmery krátera mierne zväčšili.

Vedci z Technickej univerzity v meste Konya skúmali aj súvislosť jej vzniku s nedávnym ničivým zemetrasením, ktoré Turecko postihlo začiatkom februára. Podľa riaditeľa výskumného centra Fetullaha Arıka zatiaľ medzi priehlbinou a zemetrasením nedokázali nájsť súvislosť. 

Otrasy zeme pritom môžu spôsobiť takéto prepadliny, no odborníci však upozorňujú, že k prepadu zeme došlo až po tragickom zemetrasení, a tak medzi týmito dvoma javmi podľa nich netreba hľadať priame prepojenie.

„Stalo sa to asi 20 dní po veľkých zemetraseniach. Takže táto prepadlina nemá nič spoločné s predchádzajúcimi veľkými zemetraseniami ani súčasným zemetrasením. Presnejšie, nedokázali sme to zistiť,“ konkretizoval Arık.

Podľa výpovedí miestnych obyvateľov sa prepady pôdy v oblasti Karapınar vytvárajú pravidelne, tento je však unikátny svojimi obrovskými rozmermi.  

Domov
Zdieľať
Diskusia