Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko
6. marca 2023, 14:30
Čas čítania 3:51

Známy módny reťazec na Slovensku skrachoval. Zamestnanci nám opísali, ako im firma zatajovala problémy a ostali bez výplat

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zamestnanci známeho módneho reťazca na Slovensku nám priblížili, ako ich spoločnosť, pre ktorú pracovali dlhé roky, vyhodila deň pred sviatkami. Na oficiálne výpovede a výplaty čakajú už viac ako tri mesiace. Mnohí z nich už nevedia, čo robiť ďalej.

Neoficiálnu výpoveď dostali deň pred Vianocami. Osem predajní naprieč celým Slovenskom zavreli z hodiny na hodinu. Viac ako 70 ľudí zostalo odrazu bez príjmu. Zamestnanci spoločnosti Tally Weijl pre Refresher opísali, ako už tri mesiace čakajú na výpovede bez toho, aby s nimi ktokoľvek komunikoval. 

Prednedávnom sme informovali o tom, že známy módny reťazec Tally Weijl na slovenskom trhu končí. Populárny obchod s oblečením sa sám poslal do konkurzu potom, čo sa vraj finančne nevedel „spamätať“ z dosahov pandémie covidu. Pokles tržieb zaznamenali aj zamestnanci, nepovažovali to však za varovný signál.

Podľa ich slov bol dlhodobý a začal sa už pred koronavírusom. „Taký istý pokles, ak nie väčší, mala aj poľská strana. My sme boli v priemere na úrovni Českej republiky,“ uvádza manažérka obchodu pod prísľubom zachovania anonymity.

Nahovárali im, že po sviatkoch bude všetko v poriadku

Približne dva mesiace pred Vianocami im prestal chodiť tovar. Do pobočiek údajne začali čoraz častejšie prichádzať manažéri, ktorí potrebovali kontakt na vedenie spoločnosti. Sťažovali sa, že nemajú zaplatený nájom. Napriek tomu zamestnanci verili, že sa problémy vyriešia.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Firma nám nahovárala, že po sviatkoch príde nová kolekcia a znovu celý proces predaja rozbehneme. Rozprávali nám, ako začneme od začiatku, a odkázali nám, nech sa tešíme,“ priblížil zamestnanec s tým, že na dané slová nikdy nedošlo.

Na Slovensku mala spoločnosť osem predajní. Zamestnanci predpokladali, že dôjde k uzavretiu menších pobočiek, ktoré boli finančne nevýhodné. Napokon firma zo dňa na deň zatvorila všetky.

Zákazníkom predávali darčekové karty

Povzbudení správami o novej kolekcii zamestnanci pokračovali v predaji a bežných úkonoch, ktoré práca zahŕňala. Pred sviatkami vo veľkom predávali darčekové karty v hodnotách až 150 eur. Tie sú však v dnešnej situácii nepoužiteľné.

„Lákali sme zákazníkov na výpredaje po Vianociach. Títo ľudia takisto prišli o peniaze, pretože majú karty, ktoré teraz nedokážu využiť. Pred zákazníkmi vyzeráme ako najväčší klamári, pri tom sme len netušili, čo sa deje,“ uvádza znepokojená zamestnankyňa.

Ilustračné foto - zákazníkov lákali na výpredaje, ktoré sa nikdy neuskutočnili.
Ilustračná fotografia – zákazníkov lákali na výpredaje, ktoré sa nikdy neuskutočnili. Zdroj: TASR/František Iván

O „vyhadzove“ sa dozvedeli až od kuriérov

23. decembra prišli do práce ako v každý deň. To, že prichádzajú naposledy, netušil ani jeden z nich. Prekvapení neostali len predavači a brigádnici, ale aj manažéri.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

„Výpoveď sme nedostali vôbec, my sme na papieri zamestnaní doteraz. Že spoločnosť končí, sme sa dozvedeli od kuriérov z Poľska, ktorí nám začali vyvolávať na prevádzky s tým, že sa chceli dohodnúť na termíne prevzatia zvyšného tovaru na predajniach. Všetci sme ostali v šoku. Na základe týchto telefonátov sme kontaktovali priamych nadriadených, ktorí až potom potvrdili, že spoločnosť končí,“ uvádza nespokojný zamestnanec.

Podľa ich slov muselo vedenie plánovať ohlásenie konkurzu už dlhší čas. Nerátalo však s tým, že sa manažérom slovenských predajní začnú ozývať kuriéri, ktorí sa budú chcieť dohodnúť na čo najskoršom termíne prevzatia tovaru.

Majiteľ po kontaktovaní nakoniec zvolal schôdzu. Tá mala podobu konferenčného hovoru, na ktorom boli prítomní aj právnici. Spoločnosť uviedla všetkým zúčastnením, že o ukončení pôsobenia na Slovensku ich plánovali informovať až po Vianociach. „Údajne nám nechceli kaziť sviatky,“ uviedla pre Refresher zamestnankyňa.

Ozvali sa, až keď im pohrozili políciou

Zamestnanci nám priblížili, že hromadné prepúšťanie zasiahlo dokopy viac ako 70 ľudí vrátane študentov či slobodných matiek. „Máme kolegov, ktorí pre spoločnosť pracovali 6 a viac rokov. V priebehu tohto obdobia vo firme vznikli mnohé priateľstvá a putá, o to bolo toto nečakané oznámenie pre nás všetkých smutnejšie,“ načrtol zamestnanec v rozhovore.

Na konci telefonátu ich vedenie požiadalo, aby pobalili tovar a zatvorili všetky prevádzky. Spoločnosť zároveň zamestnancom oznámila, že konkurz podá ku dňu 30. decembra 2022. Celý proces sa však skomplikoval, čo potvrdili zamestnanci a výpisy z registra úpadcov. Návrh na podanie konkurzu nakoniec podali až 25. januára 2023, čo je o mesiac neskôr, ako tvrdili.

Detaily konkurzného konania spoločnosti Tally Weijl v Registri úpadcov.
Detaily konkurzného konania spoločnosti Tally Weijl v registri úpadcov. Zdroj: justice.sk

„Zamlčali nám, že prvý návrh na insolvenciu neprešiel, a tak museli podať ďalší koncom januára. Túto skutočnosť nám oznámila spoločnosť až v momente, keď sme im povedali, že to budeme riešiť cez políciu,“ dodala zamestnankyňa.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Od tohto momentu s nimi firma prestala komunikovať. Pracovníci, ktorí majú na starosti uzatvorenie pobočiek na Slovensku, nereagujú na správy a nezdvíhajú telefonáty, zatiaľ čo „prepustení“ zamestnanci čakajú už tretí mesiac na výplaty a výpovede.

Uvažovali nad právnikmi, no nemajú dostatok peňazí

Hromadnú výpoveď nedostali len predavači, ale aj všetci zástupcovia manažérskych pozícií. Každý, kto mal zmluvu na Slovensku, skončil zo dňa na deň bez príjmu. Väčšinu informácií majú kolegovia prostredníctvom skupiny na messengeri, kde spolu komunikujú. Ľudia, ktorí nemajú prístup na internet či nepoužívajú Facebook, ani netušia, čo sa so spoločnosťou deje.

Zamestnanci uvažovali aj nad právnym riešením sporu, avšak podľa ich slov museli prehodnotiť túto možnosť, pretože sú už tri mesiace bez výplat a peňazí nemajú dostatok. „Mnohí splácame hypotéky, je to pre nás veľmi náročné.“

Ďalšou možnosťou, ktorú zvažovali, je podanie výpovedí. Ak by pristúpili k tomuto kroku, prepadol by im nárok na odstupné. Spoločnosť by zamestnancom zároveň nepreplatila nevyčerpané dovolenky. „Momentálne mi spoločnosť dlží približne deväť výplat,“ uvádza bývalá manažérka.

Prácu milovali, nakoniec im ostali iba oči pre plač

Znepokojení zamestnanci uviedli, že ich netrápia len nepreplatené výplaty. Keďže sú oficiálne stále zamestnaní, nemôžu ísť ani na úrad práce. Takisto nevedia požiadať o garančné poistenie, ktoré by im musel potvrdiť správca insolvencie alebo samotný zamestnávateľ.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

Firma Tally Weijl so zamestnancami už viac nekomunikuje, odoslali im len jeden list. „Poslali list v angličtine, prihlášku na úrad práce a žiadosť o garančné poistenie. Polovica ľudí ani nerozumela tomu, čo sa v ňom píše,“ dodal zamestnanec.

Refresher opakovane skúšal kontaktovať vedenie firmy. Slovenské vedenie na telefonáty nereagovalo, a tak sme sa pokúsili osloviť materskú, teda švajčiarsku časť spoločnosti. Oficiálne vyjadrenie k otáznym postupom pri ukončení pôsobenia na Slovensku nám doteraz neposkytli. Jediný dostupný oznam, ktorý firma vydala, bol spomínaný list zaslaný zamestnancom. 

„S poľutovaním Vám oznamujeme, že Tally Weijl Slovakia musí podať návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti. Ekonomické dôsledky pandémie covidu a vojny na Ukrajine, žiaľ, viedli k situácii, že sa spoločnosť nedokázala spamätať z tohto ťažkého ekonomického obdobia,“ uvádzajú predstavitelia firmy.

Domov
Zdieľať
Diskusia