Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
26. februára 2023, 12:07
Čas čítania 1:00

Čína spoločne s Ruskom odmietla odsúdiť agresiu na Ukrajine. Ministri financií G20 sa nezhodli na spoločnom záverečnom vyhlásení

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ministri financií G20 sa nedokázali dohodnúť na tom, či by sa v konečnom dokumente malo nachádzať slovo „vojna“.

Ministri financií popredných priemyselných krajín a rozvíjajúcich sa ekonomík sa na svojom zasadnutí v indickom Bangalúre nedokázali dohodnúť na spoločnom záverečnom vyhlásení. Dôvodom bol odpor Číny a Ruska, ktoré odmietli odsúdiť ruskú agresiu na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúr DPA a Reuters.

Podľa informácií z rokovacích kruhov Čína a Rusko zabránili dohode o spoločnom dokumente. Rozdiely sa vyskytli v dvoch bodoch: v otázke odsúdenia ruského útoku na Ukrajinu ako vojny a v odseku týkajúcom sa odpustenia dlhu chudobným krajinám.

Nemecký minister financií Christian Lindner v piatok vyzval Čínu, aby prevzala primeranú zodpovednosť za prípadné odpustenie dlhu krajinám, ako je Ghana. Čína patrí medzi najväčších svetových veriteľov. Podľa Svetovej banky najchudobnejšie krajiny ročne platia veriteľom približne 62 miliárd amerických dolárov na obsluhu svojich dlhov, pričom dve tretiny z celkového objemu dlhujú Číne.

Čína na stretnutí krajín G20 neodsúdila agresiu Ruska na Ukrajine.
Čína na stretnutí krajín G20 neodsúdila agresiu Ruska na Ukrajine. Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko


Ministri financií G20 sa takisto nedokázali dohodnúť na tom, či by sa v konečnom dokumente malo nachádzať slovo „vojna“. Nemecko a Francúzsko dali jasne najavo, že nebudú tolerovať žiadne znenie, ktoré by zaostávalo za vyhlásením lídrov štátov a vlád z minuloročného summitu na Bali. Tam skupina G20 uviedla, že „väčšina členov dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine“.


Keďže ministri G20 nedospeli ku konsenzu, India zverejnila dokument, v ktorom jednoducho zhrnula dvojdňové rokovania a pomenovala sporné body. „Väčšina členov dôrazne odsúdila vojnu na Ukrajine a zdôraznila, že spôsobuje nesmierne ľudské utrpenie a prehlbuje existujúce slabiny globálnej ekonomiky,“ uvádza sa v zhrnutí s odkazom na narušenie dodávateľských reťazcov, riziká ohrozujúce finančnú stabilitu a pretrvávajúce problémy na trhoch s energiami a potravinami. 

Domov
Zdieľať
Diskusia