Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. februára 2023, 18:58
Čas čítania 0:42

Skupina rumunských lekárov čelí vyšetrovaniu pre opätovné použitie implantátov z mŕtvol

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prokuratúra tvrdí, že jeden zadržaný zdravotník vykonal 238 zákrokov počas siedmich rokov.

Rumunská prokuratúra obvinila piatich rumunských lekárov z toho, že z mŕtvych pacientov vyberali stovky implantátov, ktoré opätovne vkladali do živých pacientov. Podľa The Guardian v súčasnosti prebieha trestné vyšetrovanie.

Jeden z piatich zdravotníkov, pracujúci v nemocnici v meste Iaşi na východe Rumunska, už dokonca sedí aj vo väzbe pre obvinenie zo zneužívania právomoci a brania úplatku. Prokuratúra uviedla, že nemenovaný lekár bol na čele skupiny a ostatní štyria lekári mu odovzdávali srdcové implantáty odobraté mŕtvym pacientom bez predchádzajúceho súhlasu od nich alebo ich rodín.

Podľa prokuratúry šéf skupiny lekárov počas siedmich rokov na chirurgii použil nelegálne získané implantáty pri dovedna 238 zákrokoch a svojich pacientov tak „vystavil riziku vážnych komplikácií alebo smrti“.

„Veľká časť implantátov odporúčaných lekárom nebola potrebná a bola vyprovokovaná falošnými diagnózami alebo predtým predpísanými liekmi, ktoré by vyvolali špecifické symptómy,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení o väzbe.

6. februára 2024, 9:30 Čas čítania 3:42 Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár Chorým prikladali na telá rozpolené ropuchy, natierali ich arzénom a piekli v peci. Toto všetko musel zvládnuť morový lekár

Rumunský systém zdravotnej starostlivosti patrí k jednému z najmenej rozvinutých v rámci Európskej únie. Štát za posledné tri desaťročia postavil jednu nemocnicu a na zdravotníctvo dáva najmenej v EÚ a desaťtisíce lekárov a sestier z krajiny emigrovali.

Domov
Zdieľať
Diskusia