Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
15. februára 2023 o 7:21
Čas čítania 0:44

Rusko chystá na Ukrajinu útok, aký od začiatku vojny nepoužilo. Na hraniciach zhromažďuje zdroje, varuje NATO

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruské pozemné sily sú vyčerpané a snažia sa zmeniť svoju problematickú pozemnú inváziu na „vzdušný boj“.

Podľa západných tajných služieb Rusko zhromažďuje stíhačky a vrtuľníky v blízkosti hraníc s Ukrajinou, informovala spravodajská stanica Sky News. Ruská invázia na Ukrajine trvá už takmer rok. 


Správa o vývoji situácie vyvolala podozrenia, že sily ruského prezidenta Vladimira Putina sa snažia zmeniť svoju problematickú pozemnú inváziu na „vzdušný boj“.


Americký minister obrany Lloyd Austin doteraz trval na tom, že USA nevidia bezprostredné známky „masívneho leteckého útoku“. Na utorkovom stretnutí so spojencami z NATO minister zdôraznil hrozbu zvyšných podstatných leteckých síl Ruska.

Kyjev potrebuje urýchlenú pomoc

„Veľmi jasne deklaroval, že máme krátky čas na to, aby sme pomohli Ukrajincom pripraviť sa na ofenzívu, a že tí majú celkom konkrétne potreby,“ povedal nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy o Austinovom utorkovom brífingu.


„Ruské pozemné sily sú dosť vyčerpané – to najlepšie naznačuje, že Moskva svoju taktiku zmení na vzdušný boj. Ak chcú Ukrajinci prežiť, musia mať čo najviac prostriedkov protivzdušnej obrany a čo najviac munície,“ dodal.

systém vzdušnej obrany
Zdroj: TASR/AP


Denník Financial Times uvádza, že spravodajské informácie zdieľané medzi členskými štátmi NATO odhalili hromadenie lietadiel v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, čo podnietilo požiadavky na urýchlené dodávky prostriedkov protivzdušnej obrany a delostreleckej munície do Kyjeva.

Domov
Zdieľať
Diskusia