Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2023, 17:14
Čas čítania 0:37

Zelenskyj na návšteve Veľkej Británie prosil o dodanie stíhačiek na boj proti Rusku. Dajte nám krídla, vyhlásil

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident v prejave vyzval na sprísnenie sankcií voči Rusku až dovtedy, kým Moskva nebude zbavená akejkoľvek možnosti financovať vojnu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu osobne vystúpil pred členmi oboch komôr britského parlamentu a vyhlásil, že zlo prehralo v rôznych konfliktoch v histórii ľudstva a sloboda zvíťazí aj tentoraz. Zároveň Britániu požiadal o dodanie stíhačiek, ktoré budú pre Ukrajinu „krídlami slobody“. 

Predsedovi Dolnej snemovne Lindsaymu Hoylovi pri tejto príležitosti odovzdal helmu vojenského pilota s nápisom: „Máme slobodu, dajte nám krídla, aby sme ju chránili.“

Britániu ocenil za podporu Ukrajiny od prvého dňa vojny, ktorá trvá už bezmála rok. 

Britským poslancom sa poďakoval za ich statočnosť. Osobitne ocenil expremiéra Borisa Johnsona za podporu v náročných časoch. 

„Vieme, že Rusko prehrá, a vieme, že toto víťazstvo zmení svet,“ vyhlásil Zelenskyj, ktorého predtým privítali členovia oboch komôr britského parlamentu potleskom.

Ukrajinský prezident na začiatku prejavu povedal, že do sídla britského parlamentu prišiel v mene ukrajinských bojovníkov, ktorí sú v súčasnosti v zákopoch pod nepriateľskou delostreleckou paľbou, v mene pilotov a personálu protivzdušnej obrany, chrániaceho Ukrajinu pred nepriateľskými lietadlami a raketami.

zelenskyj
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia