Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
7. februára 2023, 21:15
Čas čítania 0:43

E-cigarety ti môžu zničiť imunitu, tvrdí nová štúdia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fajčenie môže spôsobiť v tele zmeny, ktoré napádajú imunitný systém.

Rôzne druhy elektronických cigariet sa počas posledných rokov tešia čoraz väčšej popularite. Všeobecne ich ľudia vnímajú ako menej škodlivé než klasické cigarety, ale postupne pribúdajú dôkazy, že by mohli byť pre naše zdravie rovnako rizikové. Nová štúdia, o ktorej píše stránka Vice, ukázala, že inhalovanie e-cigariet spôsobuje bunkové a molekulárne zmeny, a to najmä na pľúcach.

Pôvodne boli elektronické cigarety prezentované ako spôsob, ktorý by mal fajčiarom pomôcť zbaviť sa závislosti od karcinogénnych cigariet. Miesto toho sa však rozšírili hlavne medzi mladými, ktorí nikdy klasické cigarety nefajčili.

Vedci v rámci realizácie štúdie umiestnili mladé myši do zadymeného prostredia z cigariet Juul, a to trikrát denne po dobu troch týždňov. Postup výskumu mal napodobňovať bežné používanie týchto produktov. Výsledky vedcov prekvapili, vyplýva z nich totiž, že inhalovanie aerosólu môže aj v malých dávkach drasticky poškodiť pľúca na bunkovej a molekulárnej úrovni. Vdychovanie dymu z elektronických cigariet spôsobilo napríklad zápaly pľúc alebo premnoženie bielych krviniek zodpovedných za imunitnú reakciu.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

To znamená, že e-cigarety robia telo zraniteľnejším pri rozvoji zápalových alebo autoimunitných ochorení a vystavujú tak ľudí vyššiemu riziku chronického ochorenia pľúc alebo niektorých druhov rakoviny pľúc.

E-cigarety
Zdroj: Unsplash/Grav
Domov
Zdieľať
Diskusia