Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. februára 2023, 16:16
Čas čítania 1:05

Zarábaš viac ako európsky priemer? Každý tretí Slovák by bol ochotný kvôli peniazom odísť do zahraničia, ukázal prieskum

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovensko má podľa rebríčka Eurostatu šiestu najnižšiu priemernú mzdu spomedzi krajín EÚ.

Viac ako tretina Slovákov by bola v dnešnej dobe ochotná sa za prácou presťahovať do zahraničia. Informovala o tom manažérka komunikácie a vzťahov s verejnosťou  pracovného portálu a firmy Kariéra.sk Katarína Tešla.

Doplnila, že ďalšiu skupinu tvoria ľudia ochotní za zamestnaním cestovať v rámci Slovenska, tých je 18 %. Zhruba tretina ľudí nie je ochotná za prácou dochádzať mimo regiónu, v ktorom žije, a 10 % respondentov je spokojných v súčasnej práci, kam kvôli nej nemusí cestovať.

Priemerná mzda je na Slovensku 1 347 eur. V ostatku Európy si však uchádzači o prácu dokážu prilepšiť aj niekoľkonásobne, uviedla firma. Dodala, že napríklad v Českej republike sa platy v inzerátoch pohybujú vo výške 1 828 eur. V Rakúsku sa pohybuje priemerný plat v pracovných ponukách na úrovni 2 443 eur. V Nemecku je to 2 974 eur. Holandsko ponúka priemerné mzdy 3 688 eur a v Anglicku niektoré pracovné pozície uvádzajú 4 000 eur, vyčíslila spoločnosť.

Slovensko skončilo takmer na chvoste

Doplnila, že štatistický úrad Eurostat zverejnil priemerné platy v krajinách Európskej únie za predminulý rok. Priemerná ročná mzda všetkých krajín bola podľa slov Tešly 33 511 eur, teda 2 793 eur mesačne.

Spomedzi členských štátov EÚ bol najvyšší priemerný ročný plat pri plnom úväzku v Luxembursku. Išlo o sumu 72 247 eur, čo mesačne vychádza podľa slov firmy približne 6 021 eur. Na konci rebríčka je Bulharsko s priemernou ročnou mzdou 10 345 eur. Zamestnanci si za mesiac zarobia v priemere 862 eur, dodala spoločnosť.

Slovensko sa podľa jej slov umiestnilo na 22. mieste v rebríčku, teda na šiestom mieste od konca. Priemernú ročnú mzdu Tešla vyčíslila na 16 162 eur, čo mesačne predstavuje 1 347 eur.

Anketa:
Rozmýšľaš, že za prácou odídeš aj ty?
Áno.
Nie.
Už som v zahraničí.
Áno.
41 %
187 Hlasov
Nie.
36 %
165 Hlasov
Už som v zahraničí.
23 %
107 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia