Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
17. januára 2023, 12:09
Čas čítania 0:39

Kráľovský plat má na Slovensku len 10 % ľudí. Mesačne im na účet príde viac ako 3-násobok minimálnej mzdy, hovorí analýza

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najviac ľudia zarábajú v Bratislavskom a najmenej v Prešovskom kraji.

Portál Profesia zverejnil zoznam platových pomerov na Slovensku za rok 2022. Najlepšie je na tom Bratislavský a najhoršie Prešovský kraj. Rozdiel pocítili aj ľudia s vysokoškolským vzdelaním. 

Najhoršie platení Slováci zarobili v čistom menej ako 662 eur. Naopak, najlepšie zarábajúci si každý mesiac na výplatnej páske nájdu takmer 1 900 eur v čistom. 

Celoslovenský platový medián je 1 350 eur v hrubom. V praxi to znamená, že polovica obyvateľov zarába menej ako toto číslo. V jednotlivých krajoch sa pritom medián líši. Najvyšší je v Bratislave, nasleduje Košický, Trnavský a Žilinský kraj.

platy 2022
Zdroj: Platy.sk

Bratislava verzus Prešov

Najväčšie platové rozdiely sú podľa analýzy viditeľné najmä medzi Bratislavou a Prešovom. Zatiaľ čo v prvej desatine najlepšie zarábajúcich Bratislavčanov majú ľudia na výplatnej páske až 3-tisíc eur, v Prešovskom kraji je to okolo 1 800. To je až o 70 percent menej. 

Zamestnanci s vysokoškolským vzdelaním 2. stupňa zarobili minulý rok v Bratislavskom kraji menej ako 1 890 eur v hrubom, v Prešovskom je to však iba 1 200 eur v hrubom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia