Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. februára 2023, 6:17
Čas čítania 1:02

FOTO: Tureckom a Sýriou otriaslo extrémne zemetrasenie, zomrelo najmenej 2 300 ľudí, hlásia katastrofickú situáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice.

Najmenej 2 300 ľudí prišlo o život v noci na pondelok pri silnom zemetrasení, ktoré nastalo na juhovýchode Turecka neďaleko hranice so Sýriou. Otrasy s magnitúdou 7,8 zničili mnohé budovy na oboch stranách hranice a vystrašení obyvatelia vybiehali do zasnežených ulíc počas studenej zimnej noci. Očakáva sa, že počet obetí sa ešte zvýši, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP


Zemetrasenie pocítili o 4.17 h miestneho času (2.17 h SEČ) aj v širokom okolitom regióne od tureckej metropoly Ankara cez Cyprus po Libanon, pásmo Gazy a až vyše 900 kilometrov vzdialenú Káhiru.


Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. V neďalekej provincii Malatya sa zrútilo najmenej 130 budov.


Na sýrskej strane hranice hlásili katastrofálnu situáciu v opozíciou kontrolovaných oblastiach, kde žijú štyri milióny Sýrčanov, ktoré vyhnala z domovov dlhá občianska vojna. Podľa jedného z tamojších lekárov sa obávajú, že obetí budú stovky.


Na tureckej strane hranice sa nachádza niekoľko veľkých miest a našli tam útočisko milióny sýrskych utečencov.

zemetrasenie
Zdroj: TASR/AP


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na Twitteri uviedol, že do zasiahnutých oblastí okamžite vyslali pátracie a záchranné tímy. „Dúfame, že túto pohromu prekonáme spolu čo najskôr s čo najmenšími škodami,“ napísal.


Minister vnútra Süleyman Soylu vyzval ľudí, aby nevstupovali do poškodených budov. Prioritou podľa neho je vytiahnuť ľudí uviaznutých pod troskami a previezť ich do nemocníc.

Obetí je už viac ako 2 300

Na najmenej 2300 sa zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu. 

Turecké záchranné zložky hlásili, že zemetrasenie pripravilo o život takmer 1 500 osôb. V susednej Sýrii úrady zaznamenali viac ako 800 obetí.

Domov
Zdieľať
Diskusia