Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
5. februára 2023, 8:36
Čas čítania 0:48

VIDEO: USA nad oceánom zostrelili čínsky špionážny balón. Čína sa vyhráža, že bude reagovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa Číny išlo o civilné zariadenie používané na výskum, pohybovalo sa však nad citlivými vojenskými objektmi USA.

Spojené štáty zostrelili v sobotu čínsky špionážny balón nad Atlantickým oceánom, ktorý niekoľko dní lietal nad USA. Washington podľa stanoviska Pentagónu reagoval na „neprijateľné porušenie“ suverenity USA zo strany Číny.

Podľa dvoch predstaviteľov USA bol balón zostrelený stíhacím lietadlom amerických vzdušných síl. Podľa Pentagónu sa veľký čínsky sledovací balón pohyboval nad časťami severozápadu USA, kde sa nachádzajú citlivé vojenské objekty a strategické rakety v podzemných silách.

Rozhodli sa ho však najprv nezostreliť pre obavy, že padajúce časti z neho by mohli zraniť ľudí alebo poškodiť majetok, a počkali, kým sa bude nachádzať nad oceánom. Americký prezident Joe Biden zagratuloval armáde USA k „úspešnému“ zostreleniu balóna. „Úspešne ho zostrelili. A chcem pochváliť našich pilotov, ktorí to spravili,“ povedal Biden novinárom v štáte Maryland.

Zo zostrelenia však Čína nie je nadšená, v nedeľu odsúdila rozhodnutie Pentagónu a obvinila Spojené štáty z „jasne prehnanej reakcie a vážneho porušovania medzinárodných praktík“. 

17. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:48 Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul

„Čína vyjadruje silnú nespokojnosť a protest proti použitiu sily zo strany Spojených štátov s cieľom útoku na civilnú vzducholoď bez posádky,“ uviedlo vo vyhlásení čínske ministerstvo zahraničných vecí. Ako dodalo, Peking si „vyhradzuje právo na vykonanie ďalších nevyhnutných reakcií“.

Čínsky rezort diplomacie deklaroval, že išlo o civilné zariadenie používané na výskum, najmä na meteorologické účely.

čínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USAčínsky špionážny balón zostrelený stíhačkou USA
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia