Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
3. februára 2023 o 21:06
Čas čítania 0:45

Kórejský minister spravodlivosti ide za falšovanie diplomov na 2 roky do väzenia. Podvod ho stál aj funkciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Minister Čo Kuk dlhé roky využíval svoju funkciu univerzitného profesora, aby ovplyvnil prijímací proces uchádzačov o štúdium.

Juhokórejský súd odsúdil bývalého ministra spravodlivosti Čo Kuka na dva roky väzenia za to, že sfalšoval potvrdenia o vzdelaní svojich detí. V piatok o tom informovali predstavitelia súdu. 

Kuk bol v minulosti univerzitným profesorom a populárnym poradcom juhokórejského exprezidenta Mun Če-ina a očakávalo sa, že sa bude uchádzať o post hlavy štátu. V roku 2019 bol vymenovaný za ministra spravodlivosti.

Len mesiac po uvedení do úradu sa však objavili podozrenia, že Kuk sfalšoval potvrdenia o vzdelaní a ďalšiu dokumentáciu svojich dvoch detí, aby im tak uľahčil prijatie na vysoké školy a postgraduálne štúdiá. Kuk sa preto rozhodol z funkcie ministra odstúpiť.

Okresný súd v Soule uznal Čo Kuka za vinného vo veci falšovania úradných dokumentov a odsúdil ho na dva roky väzenia. Exminister musí okrem toho zaplatiť pokutu vo výške šesť miliónov juhokórejských wonov, čo je približne 4 500 eur.

„Povaha trestných činov, ktorých sa Kuk dopustil, je závažná, keďže dlhé roky využíval svoju funkciu univerzitného profesora, aby ovplyvnil prijímací proces uchádzačov o štúdium,“ vyhlásil súd. Spresnil, že Kuk bol uznaný za vinného aj zo zneužitia právomoci verejného činiteľa pri vyšetrovaní korupčného škandálu. Exminister spravodlivosti avizoval, že sa proti rozsudku odvolá.

Domov
Zdieľať
Diskusia