Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová TASR
1. februára 2023, 18:25
Čas čítania 1:01

Slováci si počas roka našetria oveľa menej ako vlani. Prieskum ukázal, aké úspory majú mladí ľudia

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Prieskum ukázal, že najčastejšie držia úspory mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov a v minulom roku šetrili muži viac ako ženy.

Už druhý rok po sebe klesol počet domácností, ktoré majú finančnú rezervu na nečakané výdavky alebo pre prípad zhoršenia svojej ekonomickej situácie. Kým v roku 2022 malo úspory 62 % domácností, rok predtým to bolo 63 % a v roku 2020 malo nasporené peniaze 67 % domácností. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Úspory do výšky jedného mesačného príjmu má približne 26 % domácností, čo je o 4 % viac, ako to bolo v roku 2021. Podiel domácností s úsporami vo výške trojmesačného príjmu sa však medziročne mierne znížil na 28 % z 30 %. Podiel Slovákov s úsporami vo výške troj- až šesťmesačného príjmu vzrástol na 22 % a takmer 15 % domácností si s úsporami vystačí na rok.

peniaze, peňaženka, úspory, financie
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio


Výsledky prieskumu však ukazujú, že za posledné roky sa prehĺbil rozdiel medzi ženami a mužmi. Kým v roku 2021 malo našetrené peniaze 63 % mužov a 64 % žien, v roku 2022 sa pomer žien s finančnou rezervou znížil a počet mužov, naopak, stúpol.

Anketa:
Máš finančnú rezervu aspoň vo výške svojho jedného mesačného príjmu? 
Áno.
Nie.
Áno.
85 %
513 Hlasov
Nie.
15 %
91 Hlasov

Najviac držia úspory mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov, kde má rezervu až 76 % respondentov, najčastejšie vo výške jedného mesačného príjmu.

Najvyššie úspory majú zase ľudia vo veku 55 až 64 rokov, kde má každý piaty z respondentov úspory vo výške šesťnásobného mesačného príjmu domácnosti. 

Pri otázke úspor zohráva rolu aj výška dosiahnutého vzdelania, kde prieskum ukazuje, že úspory má až 80 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním, kým ľudia bez maturity majú úspory len v 43 % prípadov. O tom, ako si lepšie nastaviť svoj rozpočet a postupne si vytvoriť finančnú rezervu, sme sa rozprávali v nedávnom rozhovore na Refresheri. 

Domov
Zdieľať
Diskusia