Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. januára 2023, 20:41
Čas čítania 0:43

Rusko do vojny mobilizovalo aj príliš starých či chorých vojakov. Teraz muselo 9-tisíc z nich poslať naspäť domov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na základe rozhodnutia prokuratúry musí Rusko poslať domov viac ako 9-tisíc ľudí.

Rusko muselo poslať domov viac ako 9-tisíc ľudí, ktorí boli „ilegálne mobilizovaní“. V utorok to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom.

„Vďaka dohľadu (generálnej prokuratúry) sa domov vrátilo viac ako 9-tisíc nelegálne mobilizovaných občanov vrátane tých, ktorí nemali byť v žiadnom prípade mobilizovaní vzhľadom na svoj zdravotný stav,“ informoval Krasnov počas stretnutia s Putinom v Kremli.

Mobilizácia sa v Rusku podľa neho dlho neuskutočnila a teraz „odhalila veľa významných problémov“. Väčšina z nich pri dodávkach uniforiem a vojenského výstroja „bola vyriešená“, tvrdí Krasnov.

„Teraz kontrolujeme dodávky zimných uniforiem pre mobilizovaný vojenský personál, ako aj vytváranie vhodných skladov a ich bezpečnosť,“ povedal ruský generálny prokurátor.

Mnohí pôjdu domov

Niektorí povolaní záložníci boli nespôsobilí na vojenskú službu pre vek, zdravotný stav či iné dôvody. Ruskí občania museli po vyhlásení mobilizácie často pomáhať pomocou zbierok, aby odvedencom zabezpečili primerané vybavenie. Mnohí z vojakov sa sťažovali, že im často chýba aj základné vojenské vybavenie.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Prezident Putin oznámil „čiastočnú mobilizáciu“ koncom septembra 2022 po sérii veľkých neúspechov na bojiskách na Ukrajine. Vyvolalo to nespokojnosť a exodus mnohých bojaschopných mužov z krajiny.

Domov
Zdieľať
Diskusia