Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
31. januára 2023, 7:45
Čas čítania 0:54

Vlastný strýko znásilnil 14-ročné mentálne postihnuté dievča, no v Poľsku jej nikto nechcel vykonať interrupciu. Lekári odmietli

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kým sa do prípadu nevložila mimovládna organizácia bojujúca za práva žien, dievčaťu nechcel interrupciu vykonať nikto.

V Poľsku znásilnil 14-ročné mentálne postihnuté dievča vlastný strýko. Žiadny z lekárov v nemocniciach vo východnej časti krajiny, ktorí ju obhliadli a vyšetrili, jej však nechcel vykonať interrupciu, pretože si všetci uplatnili výhradu vo svedomí. Táto výhrada im umožňuje potrat nevykonať na základe osobného presvedčenia.

Do prípadu sa napokon zapojila organizácia Federa, ktorá bojuje za práva žien, a tak interrupciu lekári nakoniec vykonali, píše The Guardian. V Poľsku od roku 2021 platí zákon, podľa ktorého je interrupciu zakázané vykonať takmer vo všetkých prípadoch.

Výnimka platí výlučne vtedy, ak je tehotenstvo následkom znásilnenia či ohrozuje život ženy. Napriek týmto výnimkám je v krajine pre ženy komplikované absolvovať interrupciu aj v prípadoch, keď to zákon umožňuje, pretože lekári môžu zákrok jednoducho odmietnuť vykonať. 

Poľský minister zdravotníctva v reakcii na prípad vyhlásil, že je neprijateľné, aby 14-ročné dievča s mentálnym postihnutím malo takýto problém. „Sme zhrození týmto prípadom, naša odpoveď je jednoznačná,“ povedal minister Adam Niedzielski. Vláda však nevysvetlila, aké kroky chce urobiť, aby k takýmto prípadom v budúcnosti nedochádzalo.

Opozícia pripravuje nový zákon

Do prípadu sa teraz obuli opozičné strany a spoločne vyzvali na zmenu zákona. „Doložka o svedomí je barbarský a neľudský zákon a mala by byť zrušená,“ povedala novinárom ľavicová poslankyňa Katarzyna Kotula.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Poslankyňa Barbara Nowacka informovala, že pripravuje návrh na obmedzenie požívania doložky o svedomí lekármi, aby ju doktori nemohli využívať napríklad práve v takýchto prípadoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia