Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. januára 2023, 10:09
Čas čítania 0:37

V Austrálii pri prevoze stratili rádioaktívnu kapsulu, ktorá by ťa mohla vážne ožiariť a popáliť. Nikto ju nevie nájsť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Úrady sa snažia kapsulu nájsť už niekoľko dní, no zatiaľ neúspešne.

V Austrálii hľadajú stratenú kapsulu s rádioaktívnou látkou cesium-137, ktorá by po kontakte s pokožkou mohla spôsobiť vážne popáleniny, akútnu chorobu z ožiarenia, ba v dlhšom časovom horizonte aj rakovinu, píše The Guardian. Úrady varujú, aby sa ku kapsule nikto nepribližoval, pretože už priblíženie na desať metrov je pre človeka rizikom. 

Kapsula pravdepodobne vypadla z kamiónu pri prevoze z bane. To, že kapsula chýba, kompetentní zistili až 25. januára, no prevoz prebiehal medzi 12. až 16. januárom, takže kapsula sa počas tejto 1 400 kilometrov dlhej trasy mohla stratiť prakticky kdekoľvek.

Hlavný dozorca hasičského zboru David Gill na tlačovej konferencii povedal, že existuje vysoká pravdepodobnosť, že kapsulu nenájdu. Austrálska vláda verejnosti odkazuje, aby kapsulu v prípade nájdenia „nechytali, nevkladali do vrecúška, nevkladali do auta a okamžite zavolali úradom“.

Na jej hľadanie využívajú pátracie zložky detektory žiarenia. Podľa úradov sa však mohlo stať, že kapsula uviazla v pneumatike iného vozidla, ktoré ju zaviezlo do úplne inej oblasti.

rádioaktívna kapsula
Zdroj: Department of Fire and Emergency Services WA
Domov
Zdieľať
Diskusia