Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. januára 2023, 16:54
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová

Známy youtuber MrBeast zaplatil očnú operáciu pre 1000 ľudí, vďaka ktorej môžu v živote začať od začiatku

OSOBNOSTI SPRÁVY ZO SVETA YOUTUBE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Pomohol ľuďom, ktorí majú sivý zákal.

Youtuber Jimmy Donaldson, známy ako MrBeast, v novom videu ukazuje, ako pomohol tisíc ľuďom so sivým zákalom znovu vidieť. Zaplatil im za operáciu, ktorá im navrátila ostrý zrak, a zároveň im daroval peniaze na nový štart v živote (niektorí dostali 10-tisíc, iní, napríklad študent, ktorý sa chystá na vysokú, až 50-tisíc dolárov).

S nadpisom „Pomohli sme 1000 nevidiacim vidieť po prvýkrát v živote“ sa video cez noc stalo virálnym a na Twitteri aj Instagrame získava nespočetné množstvo pozitívnych komentárov. V čase písania článku ho videlo viac ako 27 miliónov ľudí.

Stačí 10 minút a očí sú „ako nové“

Ako vysvetľuje očný chirurg vo videu, zhruba polovica nevidiacich ľudí na svete by mohli vidieť, potrebujú len desaťminútovú operáciu. Nie každý si ju však môže dovoliť. Preto nastupuje populárny youtuber, ktorý im pomohol.

Nejde však o ľudí s vrodenou poruchou zraku. Podľa operácie, ktorú vo videu MrBeast opisuje, pomohol ľuďom so sivým zákalom. Ľudia s týmto ochorením vidia rozmazane a nepomôžu im ani okuliare. Bez liečby môžu časom úplne oslepnúť, pomôcť sa im dá len chirurgicky. Zákrok spočíva v odstránení zakalenej šošovky, ktorá sa potom nahradí umelou. 

Samotné video je dojímavé, natočili reakcie ľudí po strhnutí obväzov, ktorí sa vzápätí usmievajú na všetko naokolo, pretože to vidia prvýkrát.

MrBeast tak znovu ukazuje, že filantropia vie získať lajky a pozornosť ľudí a že vďaka Youtubu môže ľuďom pomáhať. A vyzerá to tak, že v tom chce pokračovať, pretože spustil aj fundraisingovú kampaň pre organizáciu SEE International, ktorá pomáha ľuďom navrátiť zrak.

Domov
Zdieľať
Diskusia