Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
26. januára 2023, 19:40
Čas čítania 1:15

PREHĽAD: Kedy budú v roku 2023 predčasné voľby? Takéto termíny požaduje Fico, Pellegrini či Heger

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Opozícia a strana Sme Rodina požadujú voľby v čo najskoršom možnom termíne. Hnutie OĽaNO však voľby plánuje až na koniec septembra.

Na termíne konania predčasných volieb zatiaľ neexistuje žiadna zhoda naprieč celým parlamentom. Časť politických strán chce voľby čo najskôr, dočasne poverený premiér Eduard Heger z OĽaNO si však vie predstaviť, že by dovládol až do volieb koncom septembra.

Bývalý premiér a momentálny líder opozície Peter Pellegrini preto predložil v pléne parlamentu pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o skoršom dátume. Spolu s ostatnými nezaradenými poslancami zo strany Hlas-SD žiadajú, aby sa predčasné voľby konali 24. júna.

„Je absolútne neprijateľné, aby vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez dôvery vládla desať mesiacov po svojom odvolaní. Dodnes neponúkla jediný dôvod, prečo by septembrové voľby boli dobrým riešením pre ľudí a pre Slovensko. Nikdy v histórii nebola potreba zodpovednej a kompetentnej vlády taká naliehavejšia ako dnes,“ skonštatoval Pellegrini.

nsrs
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Fico má rozdielny názor

Líder Smeru Robert Fico navrhol termín konania predčasných volieb na 27. mája 2023. Odmieta ich konanie až koncom septembra. Poukázal na to, že vláda ešte koncom decembra stratila dôveru v parlamente, je len dočasne poverená výkonom funkcie a nemôže vládnuť až do jesene.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Neexistujú žiadne dôvody na termín volieb 30. septembra,“ vyhlásil Fico s tým, že na krízové situácie treba reagovať rýchlym vyhlásením predčasných volieb. 

Koalícii sa pozdáva september

Koalícia navrhuje termín volieb na 30. septembra. Napriek tomu však Boris Kollár potvrdil, že Sme rodina zahlasuje za májový aj júnový termín volieb. 

„Myslíme si, že by bolo lepšie vykonať voľby v júni. Ale musíme nájsť 90 poslancov. Keď nenájdeme 90 poslancov na jún, tak sa musíme snažiť nájsť 90 poslancov na september. Keď ich nenájdeme ani na september, tak budú voľby vo februári a dovtedy tu bude úradnícka vláda,“ upozornil Kollár.

Predseda momentálne najsilnejšej strany v parlamente Igor Matovič však vyhlásil, že iný termín ako septembrový nepodporia. Šéf klubu Michal Šipoš hovorí, že na septembri sa dohodli strany bývalej koalície a nemajú preto ustupovať opozícii. Tá chce podľa neho voľby čo najskôr, aby sa mohli zastaviť vyšetrovania jej bývalých nominantov.

Domov
Zdieľať
Diskusia