Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
23. januára 2023, 21:20
Čas čítania 0:43

Matovič a pandémia sú dve najväčšie katastrofy v histórii Slovenska, ukázal prieskum. Nechytajú sa ani Mečiar a Fico

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prieskum agentúry NMS Market Research zisťoval, aké udalosti v ére samostatnosti považujú Slováci za najviac negatívne a pozitívne. Pozrel sa aj na to, ako vnímame spoločnosť.

Prieskum agentúry NMS Market Research na vzorke 1 027 občanov Slovenska zisťoval, ako hodnotia kľúčové udalosti v ére samostatnosti krajiny. Priblížil aj to, ako vnímame spoločnosť a seba samých.

Negatívne udalosti

Medzi udalosti, ktoré podľa Slovákov najviac negatívne ovplyvnili spoločnosť, patrí napríklad pandémia covidu-19. Na druhom mieste sa prekvapivo umiestnilo víťazstvo politického hnutia OĽaNO v posledných parlamentných voľbách. Tretie miesto obsadil vznik vlády Vladimíra Mečiara v roku 1994.

Výsledky prieskumu NMS Market Research.
Výsledky prieskumu NMS Market Research. Zdroj: NMS Slovakia

Pozitívne udalosti

Na opačný koniec, teda medzi najviac pozitívne vnímané udalosti sa zaradilo prijatie eura za oficiálnu menu. Podobné ohlasy mal aj vstup Slovenska do Európskej únie a NATO v roku 2004. Tretiu pozíciu obsadil vstup do schengenského priestoru z roku 2007.

Prieskum pozitívne vnímaných udalostí na vývoj Slovenska.
Výsledky prieskumu NMS Market Research. Zdroj: NMS Slovakia

Ako vnímame spoločnosť?

Z prieskumu organizácie NMS Market research vyplýva, že až 94 % Slovákov sa považuje za tolerantných. Pri hodnotení ostatných sme už boli o niečo viac kritickí. Až 38 % opýtaných sa vyjadrilo, že Slovensko nepovažuje za tolerantný národ.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Slovákov ako tolerantný národ vnímajú častejšie voliči strán Smer-SD, ĽSNS a strany Vlasť. Na opačnom póle sa ocitli voliči Progresívneho Slovenska, ktorí častejšie vnímajú Slovákov ako netolerantných,“ uviedla Denisa Lakatošová z NMS.

Domov
Zdieľať
Diskusia