Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Kuni Nguyenová
20. januára 2023, 21:44
Čas čítania 0:59

Musíme viac hovoriť o vagíne. Starosta New Yorku otvorene prehovoril o ženskom zdraví a potratových tabletách zadarmo

Kategória:
News
Uložiť Uložené
Musíme viac hovoriť o vagíne. Starosta New Yorku otvorene prehovoril o ženskom zdraví a potratových tabletách zadarmo
Zdroj: Wikicommons/ volně k užití

V New York v minulom roku schválili balíček zákonov, ktorý má ženám uľahčiť prístup k interrupciám.

Starosta amerického mesta New York Eric Adams počas svojho prejavu povedal, že je čas ukončiť tabu a otvorene hovoriť o ženskom zdraví a vagíne. Informoval o tom New York Post.

„Musíme zaistiť, aby o ženy, ktoré sa o nás starali, bolo postarané vtedy, keď to najviac potrebujú. To je náš sľub a náš záväzok urobiť z nášho mesta lídra v oblasti starostlivosti o zdravie žien,“ prehlásil Adams. 

Podľa neho sa totiž téma zdravia a zdravotná starostlivosť príliš dlho sústreďovali okolo mužov. „Keby mali muži menštruáciu, stery a menopauzu, dostali by platenú dovolenku, a keby muži mohli otehotnieť, nevideli by sme, ako sa Kongres snaží schváliť zákony obmedzujúce potraty,“ povedal vo svojom prejave. 

Upozornil aj na to, že ženské telo je pre verejnosť stále témou, o ktorej sa nehovorí. „Môžeme hovoriť o erektilnej dysfunkcii, ale nie o stimulácii klitorisu — niečo je zle. Niečo je proste veľmi zle,“ adresoval starosta svoje myšlienky občanom.

Potratové tabletky zadarmo

V New York v minulom roku schválili balíček zákonov, ktorý má ženám uľahčiť prístup k interrupciám. Na klinikách v New Yorku by mali byť pre ženy zadarmo dostupné potratové tabletky. Každá žena môže mať prístup k reprodukčnej starostlivosti bez ohľadu na farbu pleti, príjem, genderovú identitu alebo občianstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia