Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
20. januára 2023, 14:29
Čas čítania 0:31

AKTUÁLNE: Prezidentka na Ústavnom súde napadne paragraf 363

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh na začatie konania podá začiatkom budúceho týždňa.

Prezidentka Zuzana Čaputová na Ústavnom súde napadne znenie paragrafu 363. „Som presvedčená, že terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci, ale tiež neprispievajú k budovaniu dôvery v justíciu,“ uviedla vo svojom stanovisku. 

Voči závažnému nástroju v súčasnosti neexistuje opravný prostriedok a spôsob, akým ho generálny prokurátor Žilinka používa, v spoločnosti podľa prezidentky vzbudzuje polemiku. „Keďže sa v uplynulom období nenašla politická vôľa na zmenu legislatívy, rozhodla som sa využiť svoje kompetencie a obrátiť sa v tejto veci na Ústavný súd,“ dodala Čaputová.  

Žilinka dnes zrušil poslancovi Martinovi Borguľovi obvinenie v súvislosti s podplácaním, pre ktoré bol stíhaný. Využil pritom opäť paragraf 363. Generálny prokurátor tvrdí, že v Borguľovom prípade zistil viaceré porušenia. Poslanec bol podľa neho najskôr poškodený a až neskôr obvinený. 

Späť
Zdieľať
Diskusia