Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
16. januára 2023, 21:02
Čas čítania 0:45

Tieto psy vedia vyňuchať drogy aj bankovky. Bratislavskí psovodi minulý rok zachytili až 5,5 kilogramu marihuany

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Psy pomáhajú psovodom na letisku, pošte, v medzinárodnej preprave, na hraničných priechodoch s Rakúskom i Maďarskom, v prístave, pri mobilnom dohľade, ako aj v rámci súčinnostných akcií s Kriminálnym úradom finančnej správy a policajným zložkami.

Psovodi finančnej správy z Colného úradu Bratislava odhalili vlani viac ako 30 000 kusov cigariet, 21,2 kilogramu tabaku, 5 500 gramov marihuany a 45 000 eur, ktoré boli dovezené na územie Slovenska bez oznámenia. Pričinilo sa o to osem služobných psov, ktoré pomáhali piatim bratislavským psovodom pri záchytoch pašovaného tovaru. 

„Nemecké a belgické ovčiaky, vycvičené na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov, omamných a psychotropných látok či bankoviek, zaznamenali v minulom roku niekoľko úspešných záchytov,“ potvrdila Adamčíková. 

Trojicu najúspešnejších psích pomocníkov bratislavských colníkov z minulého roka tvoria Jena, Chér a Mira. „Jena, ktorá je vycvičená na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov, našla tisícky kusov cigariet v rôznych úkrytoch áut, napríklad pod sedadlom, v batožine, skrinke na káble, dutinách pod schodmi či zabalené v textile,“ priblížila hovorkyňa.

Chér, ktorá dokáže rozpoznať pach bankoviek, na bratislavskom letisku objavila v príručnej batožine väčšie množstvo eurových bankoviek. 

„Kolegyňa Mira sa zase blysla v poštovej pobočke, kde v balíku z USA našla marihuanu,“ doplnila Adamčíková. Poukázala, že služobná kynológia je neoddeliteľnou súčasťou finančnej správy. V súčasnosti majú k dispozícii 50 služobných psov na všetkých colných úradoch v rámci Slovenska. CÚ Bratislava využíva vo výkone osem služobných psov.

Domov
Zdieľať
Diskusia