Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktória Ševelová
13. januára 2023, 12:47
Čas čítania 0:57

Svedkovia vraždy v Michalovciach by mohli skončiť vo väzení, upozorňuje expertka. Obeti volajúcej o pomoc nijako nepomohli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úlohou vyšetrovateľov bude zistiť, z akého dôvodu svedkovia žene nepomohli.

Brutálna novoročná vražda z Michaloviec otriasla Slovenskom. Aj keď zosnulej Erike nikto nepomohol napriek kriku a volaniam o pomoc, na internete sa teraz objavili zábery z bezpečnostnej kamery dokazujúce, že neďaleko miesta činu sa nachádzali dve osoby, ktoré mohli zasiahnuť. 

Šéfka Akadémie Policajného zboru a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská teraz vo vyjadrení pre portál Pluska.sk vysvetľuje, že svedkovia desivej nahánačky z ulíc Michaloviec by teoreticky mohli skončiť za mrežami.

Michalovce vražda Erika
Zdroj: TV JOJ

Svedkovia môžu dostať trest

Podľa slov odborníčky svedkovia nemusia obísť bez trestu, pretože ich povinnosťou bolo žene pomôcť, poprípade mali tento zločin minimálne nahlásiť na polícii. Nahrávka zachytila osoby kráčajúce neďaleko miesta vraždy, ktoré však na brutálny čin nijako nezareagovali a žene nepomohli.

„V prvom prípade, kto osobe, ktorá je v nebezpečenstve smrti alebo javí príznaky ťažkej ujmy na zdraví, neposkytne potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ objasňuje rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská. 

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Vyšetrovatelia by podľa Kurilovskej mali zistiť, z akého dôvodu tak svedkovia neurobili. V prípade dokázania viny im môžu hroziť 2 až 3 roky väzenia. Svedkovia však na druhej strane môžu oponovať tým, že sa sami cítili v nebezpečenstve, a tak v prvom rade pociťovali potrebu chrániť seba.

Kurilovská upozorňuje, že trest môže dvojici svedkov hroziť aj za to, že polícii neoznámili trestný čin, ktorý videli. Za to im môže hroziť až trojročný pobyt za mrežami, pretože bezodkladne neoznámili príslušným orgánom, čo sa stalo.

Domov
Zdieľať
Diskusia