Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tereza Šnajdrová
10. januára 2023 o 16:18
Čas čítania 1:13

Štúdia prebiehala dlhých 36 rokov: týchto 5 potravín zníži riziko úmrtia až o 20 %, zistili vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Chceš si predĺžiť život? V takom prípade by si mal do svojho jedálnička zaradiť týchto päť potravín.

Podľa novej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise JAMA Internal Medicine, je možné znížiť riziko predčasného úmrtia až o 20 %. Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíš väčšie množstvo týchto potravín – celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny. Ľudia, ktorí dlhodobo konzumovali tieto potraviny, mali nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, kardiovaskulárne, respiračné ochorenia a ochorenia, ktoré poškodzujú mozog, píše CNN.

Podľa novej štúdie je možné predĺžiť si život až o 20 %, a to len vďaka správnemu stravovaniu. „Znamená to, že sme veľmi flexibilní, pokiaľ ide o vytváranie vlastných stravovacích návykov, ktoré vieme prispôsobiť našim individuálnym preferenciám, zdravotnému stavu a kultúre,“ komentoval výsledky doktor David Katz.

Vedci sledovali stravovacie návyky 75 000 žien a 44 000 mužov 36 rokov. Žiadny z účastníkov na začiatku štúdie netrpel kardiovaskulárnym ochorením a len malá časť fajčila. „Ide o jednu z najväčších a najdlhšie trvajúcich štúdií,“ pýšil sa autor štúdie doktor Frank Hu.

Účastníci štúdie počas rokov dodržiavali štyri prísne stravovacie návyky – niekto jedol stredomorskú stravu bohatú na ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny. Iní zase zdravú rastlinnú stravu bez živočíšnych produktov, alkoholu atď. Stravovacie návyky potom ukázali, že najzdravší sú práve tí, ktorí konzumovali predovšetkým ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny.

„Výslovne sme zahrnuli orechy, semená, celozrnné výrobky a nižšiu spotrebu červeného a spracovaného mäsa a sladených nápojov. Povolená je mierna konzumácia alkoholu,“ komentoval Hu.

Z výsledkov vyplýva, že správnou stravou si možno predĺžiť život až o 20 %. Štúdia tiež zistila, že úpravou jedálnička možno znížiť riziko úmrtia na niektoré chronické choroby. Účastníci, ktorí zlepšili svoj jedálny lístok o 25 %, mohli znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie o 6 až 13 % a úmrtí na rakovinu o 7 až 18 %.  O 7 % sa znížilo riziko úmrtia na ochorenia, ako napríklad demencia. „Zníženie úmrtnosti na respiračné ochorenie bolo v skutočnosti oveľa väčšie, riziko sa znížilo o 35 % až 46 %,“ dodal Hu.

Domov
Zdieľať
Diskusia