Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Tereza Šnajdrová
10. januára 2023 o 16:18
Čas čítania 1:13

Štúdia prebiehala dlhých 36 rokov: týchto 5 potravín zníži riziko úmrtia až o 20 %, zistili vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Chceš si predĺžiť život? V takom prípade by si mal do svojho jedálnička zaradiť týchto päť potravín.

Podľa novej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise JAMA Internal Medicine, je možné znížiť riziko predčasného úmrtia až o 20 %. Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíš väčšie množstvo týchto potravín – celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny. Ľudia, ktorí dlhodobo konzumovali tieto potraviny, mali nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, kardiovaskulárne, respiračné ochorenia a ochorenia, ktoré poškodzujú mozog, píše CNN.

Podľa novej štúdie je možné predĺžiť si život až o 20 %, a to len vďaka správnemu stravovaniu. „Znamená to, že sme veľmi flexibilní, pokiaľ ide o vytváranie vlastných stravovacích návykov, ktoré vieme prispôsobiť našim individuálnym preferenciám, zdravotnému stavu a kultúre,“ komentoval výsledky doktor David Katz.

Vedci sledovali stravovacie návyky 75 000 žien a 44 000 mužov 36 rokov. Žiadny z účastníkov na začiatku štúdie netrpel kardiovaskulárnym ochorením a len malá časť fajčila. „Ide o jednu z najväčších a najdlhšie trvajúcich štúdií,“ pýšil sa autor štúdie doktor Frank Hu.

Účastníci štúdie počas rokov dodržiavali štyri prísne stravovacie návyky – niekto jedol stredomorskú stravu bohatú na ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny. Iní zase zdravú rastlinnú stravu bez živočíšnych produktov, alkoholu atď. Stravovacie návyky potom ukázali, že najzdravší sú práve tí, ktorí konzumovali predovšetkým ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny.

„Výslovne sme zahrnuli orechy, semená, celozrnné výrobky a nižšiu spotrebu červeného a spracovaného mäsa a sladených nápojov. Povolená je mierna konzumácia alkoholu,“ komentoval Hu.

Z výsledkov vyplýva, že správnou stravou si možno predĺžiť život až o 20 %. Štúdia tiež zistila, že úpravou jedálnička možno znížiť riziko úmrtia na niektoré chronické choroby. Účastníci, ktorí zlepšili svoj jedálny lístok o 25 %, mohli znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie o 6 až 13 % a úmrtí na rakovinu o 7 až 18 %.  O 7 % sa znížilo riziko úmrtia na ochorenia, ako napríklad demencia. „Zníženie úmrtnosti na respiračné ochorenie bolo v skutočnosti oveľa väčšie, riziko sa znížilo o 35 % až 46 %,“ dodal Hu.

Domov
Zdieľať
Diskusia