Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. januára 2023, 12:40
Čas čítania 1:06

Vypnú kamery, neslušného poslanca vyvedú zo sály a zoberú mu dva platy. Národná rada SR bude mať parlamentnú stráž

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyvedenému poslancovi strhnú až dva poslanecké platy.

Novela rokovacieho poriadku týkajúca sa parlamentnej stráže nadobudla účinnosť, stráž tak po novom bude môcť vyviesť poslanca z rokovacej sály Národnej rady SR v prípade narúšania poriadku. Predseda parlamentu Boris Kollár v deklaroval, že NR SR je na to pripravená.

„Som presvedčený, že cirkusy v parlamente sa skončili,“ poznamenal Kollár s tým, že po vykázaní poslanca sa vypnú kamery, vyprázdni sála a následne stráž dotyčného vyvedie. „Čiže to nemôže ani použiť ako marketingový ťah,“ podotkol.

Čo sa týka prípadnej úpravy etického kódexu poslanca, podľa Kollára sa každý zákonodarca zodpovedá voličom. „Keď sa nebude správať tak, ako by si to voliči vyžadovali, o štyri roky mu vystavia účet. To je najlepší etický kódex –hrozba, že sa znepáčite vášmu voličovi,“ skonštatoval. Poslancom odporúča správať sa tak, aby ho voliči opäť zvolili.

Šéf Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák v súvislosti s novelou rokovacieho poriadku priblížil, že poslanec môže byť predsedajúcim vykázaný zo sály, ak svojím správaním narúša priebeh rokovania (napríklad bráni rokovaniu obsadzovaním rečníckeho pultu, prehlušuje rokovanie zvukovou aparatúrou a podobne) alebo prekračuje hranice slušnosti. „Vykázaný poslanec musí opustiť rokovaciu sálu, ak sa tak neudeje ani po opakovanej výzve, predsedajúci môže dať poslanca vyviesť,“ doplnil Vetrák s tým, že ide o možnosť, a nie povinnosť. Vyvedenému poslancovi sa za takýto prehrešok automaticky strhnú dva platy.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Vetrák tiež vysvetlil, že úlohy parlamentnej stráže má plniť príslušný útvar úradu na ochranu ústavných činiteľov Policajného zboru. „Policajt bude pritom oprávnený v zmysle zákona použiť donucovacie prostriedky na prekonanie pasívneho či aktívneho odporu poslanca s cieľom vyviesť ho z rokovacej miestnosti, aby mohol byť obnovený poriadok,“ priblížil. 

Po nadobudnutí účinnosti novely môžu predsedovia parlamentných výborov po novom aj vykázať poslancov narúšajúcich priebeh rokovaní výboru.

parlament
Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia